top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Arcbőr problémáinak lelki okai

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Minden ember szép és hibátlan bőrről álmodik. Fiatalon leginkább a pattanások eltüntetése a fő gondunk, utána pedig főleg a ráncok csökkentése válik fontossá. A bőrünk állapotát sok minden befolyásolhatja, például genetika, életmódunk, ápolási szokásaink, de sok esetben a lelki okok is közre játszanak egy - egy bőrprobléma esetén.


LELKI OKOK


Bőrünk a legnagyobb szervünk, amely védelmi funkciót lát el, ugyanis védi szervezetünket, testünket a külső behatásoktól. Emellett a bőrünk kivetítővásznunk is egyben, hiszen minden érzelmet tükröz, amit átélünk, például, ha zavarba jövünk, akkor az arcunk piros lesz, ha pedig boldogok vagyunk a bőrünk is ragyog. Ezt a tudat és bőr között létező kapcsot nevezik a szakemberek pszihodermatológiának, amely nagyon sokszor megmagyarázza, azt a kórképet, hogy egyes bőrproblémák miért súlyosbodnak a stressz hatására. Ezek a kívülről látható bőrproblémák nagyon le tudják törni az önbizalmat és ennek eredményeképpen a bőrünk és elménk még jobban romboló hatásúvá válik. Lássuk, hogy mik állnak egyes bőrproblémák hátterében lelki szinten.

BŐRPROBLÉMÁK ÉS AZOK LELKI OKAI


SZÁRAZ BŐR


A bőr felszíne töredezett, durva, porzó, gyakran jár viszketéssel. Lelki oldalról megközelítve a száraz bőr azt jelzi, hogy próbálunk védekezni a külvilág ellen, nem engedjük be a kívülről jövő áramlást, kommunikációt, így óvva magunkat a sérülésektől. Tehát aki száraz bőrrel rendelkezik, az egyfajta lelki páncélt növeszt magának.


Tipp: Bízzunk újra az emberekben és találjuk meg újra az örömöt önmagunkkal és másokkal való kommunikációban egyaránt!


ZSÍROS BŐR


Zsíros bőr esetében, előfordulhat, hogy túl sok érzelmet fojtunk el magunkban. Nem vagyunk képesek megmutatni, hogy kik is vagyunk valójában és így az elvárt viselkedési norma szerint élünk.


Tipp: Fogadd el önmagad, úgy ahogy vagy és élj úgy, ahogy szeretnél!


PATTANÁS, ACNE


Elsősorban pubertás korban jellemző. Ilyenkor a fiataloknál hormonális változások mennek végbe a szervezetbe, ezért a pubertás vagy gyerek pattanások mögé bújva igyekszik távol tartani szenvedélyeit, vágyait, amelyek a szervezeten belül belső konfliktust okozhatnak. A pattanásos bőr az elfojtott szenvedélyek, az eredendő vágyak és szabadság háttérbe szorításáról tanúskodik.


Tipp: Meg kell tanulni a saját szabadságunkat megvédeni és fenntartani, elengedni azt, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.


PIKKELYSÖMÖR


A lehámló bőrréteg arra utal, hogy túl nagy elvárásokat támasztunk magunkkal és másokkal szemben, sosem tudunk igazán elégedettek lenni. A pikkelysömör egyfajta kiútkeresés a léleknek, megpróbálja levedleni mindazt, ami nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, megpróbál más lenni, hogy szeressük és elégedettek legyünk vele.


Tipp: Engedd el az elvárásaid! Mindenki úgy jó, ahogy van! Fogadd el önmagad! Törekedj arra, hogy elfogadj új helyzeteket, sőt érezd magad jól benne!


VITILIGO (foltos festékhiány)


A pigmenthiány lelki háttere Jacques Martel pszichoterapeuta szerint: akkor jelenik meg, ha az egyén elveszítette az identitását, személyiségét. Úgy érzi, hogy elválasztották egy vagy több, számomra kedves embertől, és úgy érzi, hogy képtelen volt ezt megakadályozni. Maga a folt megjelenése pedig azt jelenti, hogy alul értékeli magát és magát hibáztatja az eseményekért.


Tipp: Állj ki magadért és ne hagyd, hogy mások mondják meg, hogy mi jó neked. Tedd rendbe az emberi kapcsolataidat!

184 views0 comments

Σχόλια


bottom of page