top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Az ételed legyen a gyógyszered

Updated: Mar 22, 2023


A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


A bőrünk rengeteg védőfeladatot lát el, mégis nagyon gyakran elhanyagoljuk. Nem arra gondolok, hogy külsőleg nem ápoljuk a bőrünket, ellenkezőleg kívülről ápoljuk, de nagyon sokszor szervezetünkön belül nem.


A szép, ragyogó arcbőrhöz vezető út leginkább szervezetünkön belül indul. Bőrünk azt tükrözi, ami testünkben zajlik. Ami kívül látható, az nem más mint a szervezetünk belső igénye. Ha a bőrünk nem kapja meg a nélkülözhetetlen tápanyagokat, akkor nem képes ellátni feladatait.

Tapasztalatból tudom, hogyha megfelelően és egészségesen táplálkozunk, ezzel biztosítjuk a bőrünk számára a tápanyagokat és így a bőr nemcsak funkcióit látja el, hanem ragyogóan szép is lesz. Manapság a bőrbetegségeket tünetileg kezelik és soha nem hallottam, hogy megvizsgálnák az elfogyasztott étel és bőr kapcsolatát, esetleg étrend módosítást ajánlanának, pedig azt gondolom ez nagyon sok esetben segíthetne.


A bőrbetegségek nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem lassan, évek alatt. Kezdetben mindig jelez a bőrünk és ha nem adunk figyelmet neki, akkor a helyzet egyre durvább lesz.

"Az egészség a bélben kezdődik" - mondta anno Hippokratész, az ókori görög orvos.

Úgy tartják, hogy a legtöbb bőrbetegség tüneteinek nagy része belső gyulladáshoz köthető. A gyulladások okai nagyon összetettek, és a táplálkozással való összefüggésüket csak mostanában kezdik el feltérképezni.

A szegényes étrend, a mozgáshiány és a túlzott gyógyszer fogyasztása során a bélfal átjárhatóvá válik. Az olyan ételek, mint a cukor, koffein, alkohol, tejtermékek és gyors szénhidrátok mind a bélflóra gyengülését okozzák, ami belső gyulladáshoz vezet.

A gyulladás pedig a szervezetet felborítja és a szervek működését befolyásolja. Egészséges testben rendszereink tökéletes összhangban kommunikálnak egymással, Krónikus gyulladás esetén ez a kommunikáció sérül. Ha szép bőrt szeretnénk, akkor érdemes ezen élelmiszereket lecsökkenteni vagy kiiktatni az életünkből.


MIT NE FOGYASSZUNK?

Ha enyhíteni szeretnénk a belső gyulladást, akkor az alábbi ételeket kell kiiktatni az étrendből.


1 . TÚL SOK KOFFEIN


A koffein a világ legnépszerűbb pszichoaktív hatóanyag. Rengetegen fogyasztjuk, hiszen számos pozitív tulajdonsága van, élénkít, ébren tart és jobban tudunk koncentrálni tőle. Viszont a koffein fogyasztása túlzott mennyiségben árt a bőrnek.

A koffein az idegrendszert stimulálja, amitől a mellékvese kortizolt termel. A kortizol más nevén a stressz hormon, ami szervezetünket túlélő üzemmódba kapcsolja stresszhelyzetben. Ennek pillanatnyi pozitív hatása az, hogy szellemünk és testünk fokozottan képes figyelni és alkalmazkodni a vészhelyzet körülményeihez. Azonban mindennek ára van! Ilyenkor ugyanis a szervezet gátlástalanul az izomzatunkból bontja ki a fehérjéket, szép lassan felzabálva önmagát. Ugyan a koffein nem, de a magas kortizol szint viszont már egyértelműen felelős a bőrproblémákért. Napi 2-3 kávé már képes mellékhatásokkal is érezhetően befolyásolni a kortizol szintet.


A kortizol az immunrendszer működését gátolja, így bőrünk sokkal nehezebben fog védekezni az eldugult pórusokban lévő baktériumok ellen. Ráadásul a koffein lassítja a tápanyagok felszívódását is. Továbbá a kortizol arra serkenti szervezetünket, hogy inzulint termeljen. Az inzulin túltermelődése pedig fokozza a gyulladást a szervezetbe.


Érdekesség: a kávé vizet von el a szervezettől. Tehát minden csésze kávé után érdemes fél liter vizet fogyasztani.

2. ALKOHOL BEVITELE


Az alkoholnak van a legnagyobb bőrkárosító hatása. Az alkoholnak vízhajtó hatása van, tehát konkrétan kifacsarja a vizet testünk minden részéből, beleértve a bőrünket is. Az alkohol a méregtelenítő sejtjeinket mérgezi. Az alkoholfogyasztás fontos vitaminokat és tápanyagokat von le a bőrtől. Például A vitamin elengedhetetlen a sejtmegújuláshoz, hiányától a bőr fakó és szürke lesz.

Amikor szervezetünk vízhiánnyal küzd, vízvisszatartás felgyorsul és a szervezetünk megpróbál minden folyadékot elraktározni ott, épp ahol tud. Ilyenkor jönnek létre az pl. szemödémák vagy duzzanatok.


3. CUKOR BEVITELE


A bőr egyik legádázabb ellensége a cukor. Nevezik édes és csendes gyilkosnak is. Jelenleg kapható cukrok mind finomítva vannak, ami azt jelenti, hogy kivonják belőle a melaszt. Az eljárás 32 különböző kristályosítási, centrifugálási, feloldási, fehérítési, tisztítási, szűrési folyamatból áll. Az így előállított cukornak semmiféle tápértéke nincs, sőt a szervezet úgy tudja feldolgozni a cukrot, hogy vitaminokat von el a testtől.


A túlzott cukorfogyasztás pedig a bőr kiszáradását, felpuffadását és a szem alatti sötét karikák megjelenését okozhatja. A cukor a bőr öregedését is felgyorsítja, ugyanis a kollagénrostokat elpusztítja.


4. FELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK ÉS GYORS-ÉTELEK


A feldolgozott élelmiszerek tápanyagtartalma nagyon alacsony. Mesterséges adalékanyagokat, olcsó zsírokat, és finomított, általában hidrogénezett növényi olajakat tartalmaznak. Ezek az anyagok köztudottan gátolják a gyulladást csökkentő vegyületek termelődését szervezetünkben. Ha egészségesebb bőrt szeretnénk alapszabály, hogy étrendünk alapját az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek képezzék.


5. TEJTERMÉKEK


"Az ember az egyetlen emlős, amelyik a csecsemőkor után is fogyaszt tejet." Ráadásul nem anyatejet, hanem kérőző állatok tejét. Szervezetünket eredetileg nem a laktóz megemésztésére terveztek. A tejtermékeket nagyon nehéz a szervezetnek megemészteni, még azoknak is akik nem laktózérzékenyek, mivel a legsavasabb, a leginkább gyulladáskeltő élelmiszerek közé tartozik. Az összes állati fehérje gyulladást okoz bizonyos mértékben a szervezetben. Ha sok tejfehérjét fogyasztunk a szervezetünk androgén szintje felborul, ami jelen esetben a bőr zsírosodásához és pattanások kialakulásához vezet.


V. László Éva- bőrterapeuta, lézerterapeuta

369 views0 comments

Comments


bottom of page