top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Az öregedő bőr elleni küzdelmünk

Updated: Mar 21, 2023

Bár az öregedés okát nem ismerjük teljesen, de annyit tudunk, hogy a szabad gyökökként ismert anyagok azok, amik károsítják a szervezetet. Valójában az orvosok és táplálékkutatók is azt állítják, hogy az öregedés elleni küzdelem legfontosabb tényezője kétségkívül a szabad gyökök károsító hatása elleni harc.MIT TUDUNK TENNI ELLENE?


Bár szervezetünk kiépítette saját védelmi rendszerét a szabad gyökök ellen, de létfontosságú, hogy mi is megtegyünk mindent annak érdekében, hogy minimális szintre csökkentsük ennek hatását. Ez azt jelenti, hogy fel kell hagynunk a dohányzással, alkohol fogyasztásával, nem szabad égett ételt enni, továbbá a nap direkt sugárzásának nem szabad kitenni magunkat.


Állítólag az alvás megvonás is fokozza a szabad gyökök szervezetkárosító hatását illetve az élelmiszerek közül a többszörösen telített zsírsavak bevitele (például margarin fogyasztása) és a túlzott cukorfogyasztás is szabad gyökök képződését segítik elő.


A szabad gyökök képződését elősegítik többek között az élvezeti szerek, mint az alkohol és a dohányzás.

A LEGKITŰNŐBB FEGYVER AZ ANTIOXIDÁNSAz antioxidánsok legfőbb feladata a szabad gyököktől való védelem.

A szabad gyökök elleni küzdelemben az A-, C-, és E-vitaminban, a Q10 koenzimben, béta karotinban és ásványi anyagokban, mint pl: cink vagy szelénben található antioxidánsok bizonyulnak a leghatékonyabb fegyvernek.

Szemléltető példaként vegyünk egy félbe vágott almát, amely az oxigén hatására el kezd elszíneződni. Ha erre citromlét csepegtetünk, akkor ennek hatására a C vitaminban lévő antioxidáns hatása megakadályozza az elszíneződést. Ez a védelem azonban csak időleges, mert amint az antioxidáns hatás hanyatlásnak indul a vágott felület oxidálódni kezd. Tehát megoldásként nagyon fontos, hogy antioxidánssal és ásványi anyaggal teli étrendet fogyasszunk.


MELYEK EZEK?


Az alábbiak kiváló antioxidáns források, melyeket érdemes mindennap az étrendünkbe beiktatni.


PIROS BOGYÓSOK

A bogyós gyümölcsök a málna, áfonya, szeder, eper, szőlő remek antioxidáns források.

TIPP: Keverj a zabkásádba vagy müzlibe minden reggel egy maréknyit, és indítsd egészségesen a napodat.CITROM

A gyümölcsök savanyú íze magában hordozza a magas antioxidáns-tartalmat is. A citrusfélék, például a citrom, narancs, mandarin, grapefruit tele van antioxidánssal, így jól teszed, ha rendszeresen fogyasztod őket.

TIPP: Minden nap készíts egy jó kis limonádét magadnak ezekből a gyümölcsökből.


OLAJOS MAGVAK

A lédús gyümölcsök mellett a csonthéjasok is rengeteg antioxidánst tartalmaznak. A dió, mogyoró, mandula mind remek E-vitamin források, amik rendkívül hatékonyan harcolnak a szabad-gyökök ellen.

TIPP: Fogyassz napi 5 szem diót vagy mandulát.


CÉKLA

A cékla egy szuper növény, ami teli s tele van antioxidánssal. Minden héten fogyassz belőle, mert segít a bőr öregedésének a lassításában és emellett segíti a vérképzést is.

TIPP: Érdemes cékla levet készíteni és napi egy pohárral fogyasztani belőle.


ZÖLD TEA

A zöld tea tea tele van polifenolokkal, például katekinekkel és flavonoidokkal, amelyek erős antioxidánsként működnek. Csökkentik a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, ezáltal lassítják az öregedést.

TIPP: Kávé helyett napi 1 jó minőségű zöld tea fogyasztása.Fogyaszd te is naponta az antioxidánsokat, hogy lassítsd az öregedés folyamatát és nem utolsó sorban, hogy egészséges legyél!


416 views0 comments

Kommentare


bottom of page