Search
  • Éva Vinczefi

Az F vitamin és az ekcémás bőr kapcsolata

Updated: Mar 23, 2020

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely mögött lényegében a telítetlen zsírsavak rejtőznek. Az F-vitamin olyan zsírsavakat tartalmaz, amiket a szervezet nem tud előállítani, ezért fontos, hogy – elsősorban - táplálék formájában hozzájussunk. Ezeknek a zsírsavaknak két csoportja létezik, amikről már talán többet hallottunk: az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. A telítetlen zsírok azért fontosak a szervezet számára, mert segítik a telitett zsírok elégetését.


Ha elegendő mennyiségű F vitamin (telítetlen zsírsavak, linolsav, linolensav, arachidonsav) áll a szervezetünk rendelkezésére, akkor bőrünk rugalmas, gyulladásmentes és normál állapotban van. Ha a szervezetünkben nincs elég F-vitamin, akkor ennek hiányában többek között száraz, gyulladt EKCÉMÁS BŐR jelentkezhet.F vitamin jótékony hatása a bőrre

  • Egészségesen tartja a bőrt

  • Csökkenti a gyulladásokat

  • Védi a bőr gátját a károsodásoktól

  • Megtartja a bőr nedvességét

  • Bizonyos fokú védelmet nyújt a röntgensugarak káros hatásai ellen

  • Felgyorsítja a sebgyógyulást


Hiánybetegségek

Amint már előzőleg említettem az F vitamin hiánya ekcémás bőrbetegséghez vezet.

Az ekcéma manapság az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely a bőr felszínes gyulladásával jár. A bőrbetegség előfordulásának oka lehet, hogy táplálkozási szokásaink megváltoztak az évek során. Felgyorsult világunkban leginkább magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztunk, ami nem kedvez sem a szervezetünk, sem a bőrünk számára, ugyanis a magas szénhidrátfogyasztás növeli az F-vitamin-szükségletünket. Ha pedig a szervezetben nincs elég F vitamin, akkor az különböző bőrgyulladás kialakulásához vezethet.


Telítetlen zsírsav pótlási lehetőségei

A telítetlen zsírsavak esetében a napi szükségletet pontosan nem tudták meghatározni. A zsírsavbevitel hatása nem mérhető közvetlenül, így a szükséges mennyiség is csak becsülhető. A különböző gyártok általában egy kapszulába – ami a javasolt napi adag is egyben – átlagosan 5-10 g telítetlen zsírsavat tartalmazó olajos kivonatot tesznek.


  • Táplálkozás formájában

Két fő forrásuk ismert: az állati és a növényi eredetű zsírok és olajok. Alapvető különbség a két típus között, hogy a növényi eredetű zsírok és olajok sokkal több telítetlen zsírsavat tartalmaznak, mint az állati eredetűek. Persze ez alól is van kivétel, hiszen a tengeri eredetű halak, általában a legjobb – telítetlen zsírsav források.


A növényi eredetű olajok közül a búzacsíraolaj, lenmagolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, a szőlőmag-olaj, olívaolaj tartalmazza. További F vitamin források: mandula, az avokadó, a dió és a mogyoró. (Bár a legtöbb dióféle a telítetlen zsírsavak kitűnő forrása, a paradió és kesudió nem az.)


  • Készítmények formájában

Amennyiben napi táplálékunk nem fedezi a napi telítetlen zsírsav-szükségletet, akkor célszerű táplálék kiegészítőket fogyasztani. Számos fajtája közül lehet választani, legjobbak az úgynevezett halolaj kapszulák, de ilyen a ligetszépe-olaj kapszula is. Általában 500-1000 mg többszörösen telítetlen zsírsavak tartalmazó kapszulában forgalmazzák. Az F vitamint a tökéletes felszívódás érdekében mindig E vitaminnal együtt kell bevenni étkezés közben. Ha rendszeresen nagy mennyiségű szénhidrátot fogyaszt, akkor több F vitaminra van szükség.Írta: Vinczefi Éva - bőrterapeuta, lézerterapeuta


Források:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-f

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-826/conjugated-linoleic-acid-cla

305 views0 comments

Recent Posts

See All