Search
  • Éva Vinczefi

Bőrszépítés TÉLEN

A hosszú, hideg tél mind a bőrünket, mind pedig az immunrendszerünket megterheli. Fel lehet készíteni ilyenkor a bőrünket a téli évszakra? - Íme néhány hasznos tipp, ami segíthet ebben.


Télen a bőrünket sok minden károsíthatja. Az egyik ilyen tényező a hőmérséklet különbség, a kinti hideg levegő és a fűtött szoba száraz levegője, amely alaposan meggyötri a bőrünket. Ennek hatására bőrünk folyadékot veszít és egy idő után fakóvá, szárazzá és élettelenné válhat.


A másik tényező, pedig az, hogy a bőr zsírtartalmát illetve védőrétegét két forrásból nyeri: a szarurétegen lévő védő zsírokból és a faggyúmirigyek által termelt faggyúból. A faggyút ugyanúgy kell elképzelni, mint a vajat. Ha meleg van, akkor az szinte kibuggyan a pórusokból és szépen elkenődik az arcon, így képes védeni a bőrt a kiszáradástól. Hideg időben viszont a bőrre nem kerül rá elég faggyú és ami rákerül az is nehezen oszlik szét.

Bőrápolás télen
Bőrápolás télen

Mivel az időjárás viszontagságait csak az egészséges, megfelelően ápolt, edzett bőr viseli el károsodás nélkül, fontos, hogy időben változtassunk bőrápolási szokásainkon.


Finom zsírok, vajak, ápoló olajak használata


Télen a szokásosnál zsírosabb krémekre, vajakra van szükségünk. Főleg az olyan bőrproblémák, mint rosacea, ekcéma, száraz bőr esetén fokozottan oda kell figyelni télen a bőrápolásra.

A bőrünk ápolására tapasztalatok szerint azok a készítmények hatásosak, amelyek anyagai hasonlítanak a bőrben termelődő természetes védőanyaghoz. Ilyenek a finom zsírok, vajak és jó minőségű ápoló olajak. A növényi zsírok közül ilyen a sheavaj, kakaóvaj, mangóvaj, míg a növényi olajak közül a jojóba olaj, ricinus olaj és avokádóolaj. Ezek a természetes kozmetikumok nemcsak a bőrt képesek védeni a hideg ellen, hanem használatukkal a bőr vízvesztesége is csökken.


NE HASZNÁLJ MAGAS VÍZTARTALMÚ KRÉMEKET TÉLEN!

Fagypont körüli hőmérsékletnél a magas víztartalmú krémeket nem szabad használni, ugyanis ilyenkor ezek a krémek nemcsak, hogy nem érnek semmit, de akár veszélyesek is lehetnek. (konkrétan megfagyhat az arcbőrünk)


TÉLEN ha kimész, csak vízmentes, zsíros alapú kenőcsöt, vajat, olajat kenj az arcbőrödre.

Párologtass


A bőr víztartalma erősen lecsökkenhet, ha túl meleg vagy túl száraz levegőjű szobában alszunk. Ezért nagyon fontos, hogy a szobát ne fűtsük fel 20 fok fölé, és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.


Szaunázásra fel

A rendszeres szaunázás jótékony hatással van a bőrünkre erősen tisztító és regenerálódást elősegítő hatása miatt.

Hiszen tudjuk, hogy a bőr védekező képessége a verejtékezésben rejlik. Így a szaunázás során a verejtékezéssel mint a méreganyagok, mint pedig a bőr elszarusodott, elhalt hámrétegei is leválnak. Az elhalt hámréteg eltávolítása pedig arra ösztönzi a bőrt, hogy újra regenerálódjon, megújuljon.


Nagyon sok bőrbetegségnél hasznos lehet a szaunázás (pattanásos bőr, pikkelysömör, ekcémás bőr esetén), azonban vannak olyan bőrbetegségek, amiknél nem ajánlott a szaunázás. Például ilyen a rosaceás bőr, amelynél nem ajánlott a szaunázás, ugyanis felerősödhetnek a tünetek. (még pirosabb, akár lilás arcpír)


C vitamin bevitele

Ha nem akarjuk, hogy bőrünk fakó, fáradt legyen, akkor minél több olyan táplálékot kell együnk, amelyek bőségesen tartalmaznak C-vitamint és egyéb értékes anyagokat. Ilyen táplálékok télen: cékla, lencse, bab, csicseriborsó, fekete retek, savanyú káposzta, édes burgonya, alma, olajos magvak, hüvelyesek, citrusfélék.


Fényterápia

Télen az energiát, meleget adó napsugarakból jóval kevesebbet kapunk, mint amennyire szüksége lenne a bőrünknek. Legyünk minél többet a szabadba és használjunk ki minden percet, amikor süt a nap. Ha mégsem tudunk fényhez jutni, akkor előnybe részesíthetjük a lágy lézer terápiát, amelynek segítségével pótolható a fényhiány.


Inni, inni, inni

Egyik legfontosabb alapszabály, hogyha szép bőrre vágyunk akkor az első dolog, hogy minimum 2-3 L folyadékot viszünk be a szervezetükbe. A bőr számára nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, mivel a szervezet először a folyadékot a létfontosságú szervekhez juttatja el és a bőr az utolsó, aki a megmaradt folyadékból gazdálkodik.


Legyen szép bőröd TÉLEN is!


Szeretettel, Vinczefi Éva - bőrterapeuta


114 views0 comments

Recent Posts

See All