Search
  • Éva Vinczefi

Akarod tudni a megfelelő arctisztítás lépéseit?

Updated: Jan 13, 2020

Arcbőrünk egészséges működéséhez és szépségének megtartásához elengedhetetlen fontos annak megfelelő tisztítása és ápolása. Bőrünk egész nap ki van téve a külső hatásoknak. A por, a smink, a szennyeződések, a zsír a kezünkről stb. mind - mind eltömíthetik a pórusainkat. Reggelre pedig az éjszaka ideje alatt keletkezett szennyeződéseket kell eltávolítani, ugyanis a szervezetünk a bőrfelületünkön keresztül méregtelenít.


Nagyon sok embernél azt tapasztalom, hogy nem ismeri a megfelelő arctisztítás lépéseit és emiatt a szennyeződések az arcbőrön maradnak, ami a pórusok eltömődéséhez vezet, innen pedig egyenes út az arcon való gyulladások, pattanások kialakulása.


Arctisztítás lépései

Az arcápolási lépések egymásra épülnek, ezért nagyon fontos, hogy lépésről lépésre végezzük el az arcápolási rutint, hiszen mindegyik lépésnek megvan a maga szerepe, funkciója.

1. Tisztíts alaposan!

Az arcápolási lépések egyik alapja a megfelelő és alapos tisztítás. Ahogy már fent is írtam, nagyon fontos, hogy a napközben az arcbőrön megtapadt felületi szennyeződéseket eltávolítsuk. Fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek alkoholmentesek és nem tartalmaznak kemikáliát.


Egy tipp tőlem: az arctisztításra a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha egy jó minőségű 100 %-os növényi olajat használunk.

A növényi olajjal nagyon egyszerűen el tudjuk távolítani az arcról a szennyeződéseket. Egy vattapamacsot meleg vízzel átmossunk, kicsavarjuk és rácsepegtetünk 2-3 cseppet a megfelelő olajból, ezzel tisztítjuk le az arcunkat és addig végezzük ezt a folyamatot, amíg a bőrön nem marad szennyeződés.


Mikor tisztítsunk?

Este: Mindenképpen alaposan tisztítsuk meg bőrünket, hiszen ilyenkor a bőr felülete tele van szennyeződésekkel. Mossuk le a sminket és távolítsuk el a napközben a felgyülemlett szennyeződéseket az arcról.

Reggel: Tisztítsunk reggel is, mert az éjszakai verejtékezéssel távoznak a méreganyagok a bőrön keresztül.


2. Tonizáld a bőröd!

Tisztítás után mindig tonizáljunk! Miután eltávolítottuk a szennyeződéseket, vigyük fel rá a tonikot. A tiszta bőrre felvitt tonik frissíti, tónusba hozza a bőrt, visszaállítja a bőr optimális PH értékét, valamint segíti az olajok bejutását a bőr mélyebb rétegeibe. Olyan tonikot érdemes használjunk, ami nem alkoholos és szintén nem szárítja ki a bőrt, tehát legyen természetes, parabénektől mentes tonik.

Ha tonikot használunk, akkor a bőrünk sokkal több tápláló növényi olajat képes felvenni és beszívni.

3. Tápláld a bőröd!


Ha a tonizálás megtörtént, jöhet a bőr mély táplálása. A jó minőségű növényi olajak, ahogy már írtam a legmélyebb rétegekbe jutva sejtszinten töltik fel a bőrt tápanyagokkal. (Itt használhatjuk ugyanúgy azt az olajat, amivel az arctisztítást is végeztük.)Az olajok értékes hatóanyagai – esszenciális zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok a bőr mélyebb rétegeibe jutnak és sejtszinten töltik fel a bőrt tápanyagokkal!

Némi segítség, hogy milyen bőrre melyik növényi olaj a legjobb, hiszen mindegyiknek eltérő hatása van:


· Érzékeny bőrre: jojóba-, édes mandula-, ligetszépe-, orbáncfű-, avokádó-olaj.
· Idősödő bőrre: tömjén, argán-, csipkebogyó-, ezüsttövis-olaj a megfelelő.
· Kombinált vagy vegyes bőrre: borágó-,gránátalmamag-,csipkebogyó-,ezüsttövis-olajat érdemes használni.
Zsíros bőrnél érdemes olyan olajakat használni, amelyek szerkezete lazább, gyorsan felszívódnak és hasonlítanak a bőr által termelt faggyúhoz. Ilyenek, pl. szőlőmag- ,barackmag-,olíva-,csipkebogyó-,borágó-, fekete kömény-olaj.

A növényi olajat fontos, hogy jól masszírozzuk be a bőrbe. Ezután használhatunk krémet is a felületi táplálásra. Én felületi táplálásra a téli időben shea vagy kakaóvajat szoktam kenni az arcomra és ezt is jól bemasszírozom a bőrömbe.


4. Ápold a szemkörnyéket is!

A szemkörnyéket nagyon fontos ápolni, mert ott a legérzékenyebb a bőr, nem hiába ott ráncosodunk a leginkább. Ezért a szemkörnyék bőrét rendszeresen ápolni kell, hogy teltségét és feszességét megőrizzük. Erre a legkiválóbb olaj a gránátalmamag olaja.


ÖSSZEFOGLALÁS: Ahhoz, hogy szép bőrünk legyen ápolnunk kell. Ha figyelünk a bőrünkre és ezeket a lépéseket megtesszük, már sokat tettünk, azért, hogy bőrünk élettel teli, egészséges és fiatalos maradjon.

"Ne feledd, amire figyelmet teszel, az nőni kezd" - vagyis ha figyelsz a bőröd ápolására és megteszel mindent, akkor ezt a bőr szép megjelenéssel fogja meghálálni neked.


A tiszta bőr pedig kellemes tapintású és egészségesen lélegzik pórusain keresztül.

Érezd jól magad te is a bőrödben!

Szeretettel, Éva

306 views0 comments

Recent Posts

See All