top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Ragyogó bőr ősszel is! Ápold bőröd természetes módon!

Updated: Mar 22, 2023


A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Rövidebb napok, hűvösebb reggelek, sok színben pompázó falevelek jelzik, hogy megérkezett az ősz. Ilyenkor meleg ruhával, forró gyógynövény teával, vitamindús levesekkel próbáljuk kényeztetni a szervezetünket. De a kényeztetés nemcsak a szervezetnek jár, hanem érdemes ilyenkor a bőrünkről is gondoskodnunk.

A bőrünk évszakonként más és más gondoskodást igényel.

MIT TEHETÜNK ŐSSZEL A BŐRÜNK ÉRDEKÉBEN?


ŐSZ, A BŐRHÁMLASZTÁS IDŐSZAKA


Nyáron a hőségnek, az UV sugárzásnak kitett bőrünk (ez főleg arc területe) úgy védekezik, hogy az arcunkon lévő hámréteg megvastagszik. Ősszel érdemes ezeket az elhalt, megvastagodott hámsejteket eltávolítani, ugyanis ezek blokkolják a hatóanyagok bevitelét, amire ősszel a bőrünknek szüksége van. Az elhalt hámsejtek eltávolítására jó szolgálatot tesznek az otthoni bőrradír készítmények, de ha tökéletesen sima bőrt szeretnénk, akkor a kozmetikusok által javasolt microdermabráziós eljárást is választhatjuk. A mikrodermabráziós eljárás lényege a felső, elöregedett hámréteg célzott és ellenőrzött eltávolítása gyémánt csiszolófej segítségével.

BŐRÁPOLÁS ŐSSZEL TÁPLÁLÓ VAJAKKAL


A hideg évszakban bőrünknek különösen nagy szüksége van a hidratálásra, ilyenkor ugyanis a hűvös, szeles idő kiszáríthatja a bőrt. A legoptimálisabb, ha ősszel olyan arcápolót választunk, ami jól be tud szívódni a bőrbe és táplálja azt. A legjobb és legtermészetesebb tápláló anyagok a természetes vajak, amelyek könnyen be tudnak szívódni a bőrbe és vitamintartalmuknak köszönhetően képesek táplálni a bőrünket. Ilyen természetes vajak a shea és kakaóvaj.


SHEAVAJ

Az őszi bőrápolás egyik elengedhetetlen kelléke: a sheavaj, amelynek fő tulajdonsága, hogy könnyen be tud szívódni a bőrbe, illetve hogy táplálja a szöveteket, ezért tökéletes, természetes ápoló ősszel. A sheavaj 60-70%- os zsírsav tartalma segíti a bőr táplálását ősszel és emellett a vitaminok: E, A, béta karotin és F vitamin pedig segítik a sejtregenerációt. A sheavaj másik előnye, hogy rendkívül test azonos anyag vagyis összetétele hasonlít a szervezetünk által a bőrünk védelmére kiválasztott emulzióra.


KAKAÓVAJ

A másik természetes vaj, ami szinte ajándék a bőrünknek a kakaóvaj. A kakaóvaj elsődleges fegyverei az antioxidánsok, amely révén táplál, lassítja az öregedést, fokozza a bőr kollagéntermelését. A kakaóvaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mélyen hidratál és a bőr felszínén hoz létre védőréteget, amellyel képes a bőrt megvédeni ősszel az időjárás viszontagságaitól.


HASZNÁLJUK MINDKETTŐT

A tapasztalt krémkészítők tanácsa szerint érdemes mindkettőt használni, ugyanis együtt használva felerősítik egymás hatását, vagyis még hatékonyabbak, mint külön - külön. A vásárlásnál érdemes jó minőségű kakaó és sheavajat választani, ugyanis így nem marad el a hatás. Azokat a vajakat érdemes megvásárolni, amelyeken védjegy található, mert azok megbízható forrásból származnak. Az egyik ilyen biominősítés, amit ajánlok az ECOCERT minősítés.Az ECOCERT egy nemzetközileg is ismert francia biominősítés, amely 2002 óta vizsgálja a kozmetikumok összetételét, valamint természetes és ökológiai minőségét. Ma ECOCERT az egyik leghíresebb a natúrkozmetikumok szabványosítása terén, illetve nagy bizalmat élvez a termékek szigorú ellenőrzése és értékelése során.

A vajakat érdemes szoba-hőmérsékleten tartani, hogy könnyebben kenhetőek legyenek. A vajak előnye, hogy természetesek, nem romlékonyak, nem avasodnak, tehát bátran vásárolhatunk belőle, biztos nem romlik el.


Csodaszép őszi napokat és szép bőrt kívánok mindenkinek!

206 views0 comments

Comments


bottom of page