top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Mit tehetünk bőrünk PH védelméért

Updated: Mar 22, 2023


A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


A bőrünk az egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk, amely nagyon sok feladatot ellát. Megőrzi a testünk hőmérsékletét, D-vitamint termel, de az egyik legfontosabb szerepe, hogy védőréteget alkot testünk és a külvilág között. A bőr kulcsfontosságú védekező mechanizmusainak egyike a pH-érték, amelyet állandóan veszélyeztetnek a külső „támadások”, ilyen a szennyezett levegő, a hőmérséklet-ingadozás és a durva hatású vegyi anyagok, lúgos kozmetikumok.


MILYEN A BŐR PH ÉRTÉKE?
Arcunk legnagyobb részén a bőr optimális pH-értéke 4,7 és 5,75 között van. A 7-es pH-érték semlegesnek tekinthető. Az ennél kisebb értékek savas, a magasabbak lúgos kémhatást jelentenek, vagyis bőrünk természetes kémhatása enyhén savas. Ezt az enyhén savas pH-értéket a bőr védő savköpenye hozza létre.


A savköpeny egy verejtékből és faggyúból álló vékony réteg, amely befedi a bőrt hogy semlegesíti a bőrre kerülő lúgos kémhatású agresszív vegyi anyagokat, meggátolja a baktériumok szaporodását és megtartja az optimális savas közeget.

Ha a savköpeny sokáig ki van téve külső veszélyes hatásoknak, vagyis ha lúgos kozmetikumokat használunk, akkor a bőr PH -ja átkerül a lúgos tartományba, így a természetes egyensúlya megbomlik és többé nem lesz képes betölteni a védelmi funkcióját.

Ha a bőr védelmi funkciója károsodik, a bőr első tünete, hogy kiszárad és túlérzékennyé válik, ezáltal sokkal fogékonyabb lesz a fertőzésekre, a baktériumok könnyebben elszaporodnak és a különböző bőrbetegség is megjelenhetnek.


MIT TEHETÜNK A BŐRÜNK PH VÉDELMÉÉRT?


Az arc ápolására ajánlatos olyan bőrazonos, természetes hatóanyagokat használni, melyek nem befolyásolják az arcbőr természetes pH-értéket, sőt segítenek ennek a helyreállításában és a bőr regenerációjában.


Ezek a következők:

  • bőrbarát növényi olajok: ligetszépe olaj, gránátalmamag olaj, jojóba olaj, olíva olaj, stb.

  • különböző bőrbarát vajak: sheavaj, karitévaj stb.

  • ezekből készült natúr termékek

A természetes termékek előnye, hogy regenerálják a bőrt, fenntartják a PH értékét a bőrnek és ugyanakkor, nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, illatanyagokat, amelyek károsíthatják a bőr védőrétegét. Ha természetes bőrápoló termékekkel óvjuk a bőrünket, akkor ez segít fenntartani az optimális pH-értéket, és a bőr képes lesz betölteni létfontosságú feladatát, testünk védelmét.


V. László Éva - bőrterapeuta

137 views0 comments

Comments


bottom of page