top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Valóban ránctalanítanak a ránctalanító krémek?

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Rengeteg nő vásárol ránctalanító krémet, hogy eltüntesse a ráncait. Valóban kisimulnak a ráncok a krémektől? - a választ lent olvashatod.


A helyzet az, hogy ránctalanítani nem könnyű dolog és főleg nem külsőleg. A ráncok elsősorban attól keletkeznek, hogy a bőrünk vázát adó kollagén rostok idővel elszakadoznak. Képzeld el úgy a kollagént, mint tartó oszlopokat egy épületnél. Na most, ha ezek a tartó oszlopok idővel eltöredeznek, akkor ez az épület már nem fog úgy állni, mint újkorában.

Az elszakadt kollagénrostokat pedig semmilyen csodakence (főleg, amit a felhámra kenünk) nem fogja összeragasztani. Tehát példámból kiindulva, ha az épületünk tetejére még rádobunk pár oszlopot, az sajnos nem fogja megoldani a problémát.


MIT TUDNAK A RÁNCTALANÍTÓ KRÉMEK?


Annak ellenére, hogy a krémek nem ránctalanítanak, nagyon sok ember azt állítja mégis, hogy neki hat. Egyrészt a bőr nem elég hidratált, így ha felteszünk egy ránctalanító krémet rögtön érezzük, hogy puhább lesz a bőrünk és a krémben lévő vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező anyagok simábbá teszik a bőrt és fizikailag feltöltik a nem valódi, apró ráncokat. (bizonyos ideig, amíg a krémet le nem mossuk).


Nagyon sok krém fényvisszaverő anyagokat is tartalmaz, amely optikailag simábbnak és ránctalanabbnak mutatja a bőrt. Végül, de nem utolsó sorban a reklámok hatására a pszichés hatás sem marad el.


AKKOR MIT LEHET TENNI? MI A MEGOLDÁS?


Ha belsőleg próbálunk vigyázni és megteszünk mindent annak érdekében, hogy ezek a kollagénrostok minél lassabban szakadozzanak el - akkor nyert ügyünk van.


MIT TUDUNK MEGTENNI, ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY FENNTARTSUK A KOLLAGÉN ROSTOK ÁLLAPOTÁT?

  • Kerüljük a napot, és használjunk fényvédő faktoros krémeket.

  • Válasszunk ki egy bőrünknek megfelelő, természetes, jó minőségű 100%-os olajat. Az illóolajok nagyszerű tulajdonsága, hogy képesek a bőr mélyebb rétegeibe hatolni, s így azt „belülről” táplálják.

  • Együnk egészségesen, változatosan.

  • Együnk kollagénben gazdag élelmiszereket. (hús, hal, zselatin stb.)

  • Igyunk sok vizet.

  • Figyeljünk a vitamin bevitelre! Nagyon fontos a C vitamin bevitele, ugyanis a sejtek C-vitamin segítségével rendelkezésére álló aminosavból kollagént állítanak elő.

  • Ne fogyasszunk alkoholt.

  • Ne dohányozunk.

  • Mozogjunk sokat.

145 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page