Search
  • Éva Vinczefi

3 BŐRFIATALÍTÓ TIPP, AMI SEJTSZINTEN HAT

Bőrünk szépsége a sejtekkel kezdődik. Az emberi szervezet 30 trillió sejtből áll, amelyek folyamatosan kommunikálnak egymással, hogy segítsék a bőr megfelelő működését. Ahhoz, hogy a kommunikáció hibátlan legyen, a sejteknek megfelelő hidratációra, táplálásra, védelemre van szükségük. Ha a sejtek nem jutnak megfelelő táplálékhoz, keveset alszunk, keveset iszunk, az mind megjelenik a külsőnkön. A bőr ilyenkor nyúzottá, fáradttá és ráncossá válik.


A szép és fiatalos bőr megteremtéséhez hibátlan sejtműködésre van szükségünk, amelyet 3 dologgal érhetünk el:


1. SEJTEK HIDRATÁLÁSA

A hidratálás az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módszer arra, hogy bőrünk fiatalos maradjon. Érdekes módon az ajurvéda a bőr öregedését, dehidratációnak (kiszáradásnak) nevezi. Nem csoda, hiszen sejtjeink legalapvetőbb eleme a viz. A viz támogatja a bőrünk szerkezetét, megőrzi sejtjeink teltségét és nedvességét, ami ragyogó bőrt eredményez.


A hidratáció nemcsak a bőr teltségét támogatja, hanem szerepet játszik a kollagén termelésben is. A kollagén-molekulák láncait ugyanis vízhidak kapcsolják össze, így ha a szervezet nem rendelkezik megfelelő folyadékkal, a kollagén molekulák sérülnek és instabillá válnak. A bőr és a sejtek hidratálásának tehát egyik legjobb módja a vízivás.


Annak ellenére, hogy tudjuk és halljuk, hogy a szervezet illetve a szép bőr szempontjából a viz mennyire fontos tápanyag, kimutatások alapján a népesség 75%-a dehidratált. Változtassunk szokásunkon! Minden reggel első dolgunk legyen, hogy éhgyomorra megiszunk 1 vagy 2 pohár vizet, hiszen ez rehidratálja a sejteket, bőrünk pedig hálás lesz érte.


2. SEJTEK TÁPLÁLÁSA VITAMINOKKAL ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL

A sejtek ahhoz, hogy maximális kapacitással működjenek, rengeteg tápanyagot igényelnek. Az egészséges bőr alapja, hogy sejtjeinket mindennap megfelelő mennyiségü vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussanak. A VITAMINOK olyan tápanyagok, amelyek képesek lassítani a bőr öregedését és növelik a kollagén-termelést.


Például az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtosztódásban valamint szabályozza a hám differenciálódását, a faggyútermelést. A B2-vitamin a sejtlégzésben és fehérjeszintézisben kap szerepet. A B7-vitamin (biotin) nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek zsír és aminosav anyagcseréjében. A C-vitamin szerepet játszik a kollagéntermelésben illetve segíti a bőr rugalmasságának a megtartását. Az E-vitamin pedig a őrzi a sejthártya épségét, fokozza a fényvédelmet.


A szépség az ásványi anyagoktól is függ, hiszen ezek teszik lehetővé, hogy a sejtekben lévő enzimek képesek legyenek lebontani a tápanyagokat és a kiválasztandó salakanyagokat. Ha a szervezet nem rendelkezik megfelelő mennyiségü ásványi anyagokkal, akkor ez a bőrön is meglátszik. (pl. gyulladások alakulhatnak ki)


Párat említsek, például a cink, az egyik nélkülözhetetlen ásványi anyag, mivel táplálja a nyirokszerveket, ezáltal részt vesz a méregtelenítésben. A kén elősegíti a sejtosztódást és sejtnövekedést. A magnézium enyhíti a bőr duzzanatait. A vas felgyorsítja a sebgyógyulást, ugyanis oxigént és tápanyagot juttat a bőrsejteknek.


Érdemes figyelembe vennünk, hogy a bőr szépségéhez mindenképpen szükségesek a vitaminok és ásványi anyagok. Manapság amikor a legtöbb zöldség és gyümölcs gyors termesztett, a húsok hormon kezeltek, hiába fogyasztunk nagy mennyiségben vitamindús ételeket nem tudjuk bevinni a szükséges mennyiségeket, ezért mindenképpen pótolnunk kell étrend kiegészítő készítmények szedésével. Ha elkezdjük a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres szedését, azzal már egy nagy lépést teszünk a fiatalos és egészséges bőr felé.


3 . SEJTEK VÉDELME ANTIOXIDÁNSOK BEVITELÉVEL

Valójában az orvosok és táplálékkutatók is azt állítják, hogy az öregedés elleni küzdelem legfontosabb tényezője kétségkívül a szabad gyökök károsító hatása elleni harc. A szabad gyökök lebontják a kollagént, amitől a bőr ráncos lesz. Bár a szervezetünk kiépítette saját védelmi rendszerét a szabad gyökök ellen, de létfontosságú, hogy mi is megtegyünk mindent annak érdekében, hogy minimális szintre csökkentsük ennek hatását. Tanulmányok azt mutatták, hogy az antioxidánsok fogyasztásával növeljük a sejtek élettartamát, így lassíthatjuk a bőr öregedési folyamatait.


Kiváló antioxidáns források a bogyós gyümölcsök: málna, áfonya, szeder, eper, ribizli, egres, szamóca, kökény stb. Fogyassz ezekből naponta vegyesen egy csészével. A citrusfélék, például a citrom, narancs, mandarin, grapefruit is tele van antioxidánssal, így jól teszed, ha rendszeresen fogyasztod őket. Egy másik szuper táplálék a cékla, ami teli s tele van antioxidánssal. Minden héten fogyassz belőle, mert segít a bőr öregedésének a lassításában és emellett segíti a vérképzést is. A zöld tea tele van polifenolokkal, például katekinekkel és flavonoidokkal, amelyek erős antioxidánsként működnek. Csökkentik a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, ezáltal lassítják az öregedést.


Összegezve, ha szép és fiatalos bőrt szeretnénk, akkor először belülről kell hidratálni, táplálni és védeni a sejtjeinket.

Ez a szép bőr alapja!

Csak ezután következik a bőr külső hidratálása, táplálása.

189 views0 comments

Recent Posts

See All