top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

4 szokás, ami gyorsítja a szemráncok kialakulását

Updated: Mar 28, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Az öregedés jeleivel mindenki előbb utóbb találkozik. Arcunkon a leggyorsabban a szem alatti területeken jelenek meg a ráncaink, ugyanis a szem alatti bőr az egyik legvédtelenebb terület, itt a legvékonyabb a kötőszövet az egész testen. Rossz táplálkozási szokásaink, a kialvatlanság, stressz és a rosszul beépített szépségszokásaink is mind gyorsítják a szem alatti ráncok kialakulását. A cikkből megtudhatod, hogy melyek ezek a szokások és ha ezeket megváltoztatod, akkor hosszan megőrizheted a szem alatti bőröd fiatalságát.


1. ERŐTELJES DÖRZSÖLÉSSEL TÁVOLÍTJUK EL A SMINKET

Lefekvés előtt a sminkünk eltávolítása egy nagyon fontos feladat. Sokszor fáradtak vagyunk, ezért gyorsan és erőteljes dörzsöléssel próbálunk megszabadulni a sminkmaradványoktól vagy a szempillaspirál makacs maradványaitól. A gyors és erőteljes lemosás azonban megránthatja és károsíthatja a szem alatti bőr területét, ami a ráncok kialakulásához vezethet. Annak érdekében, hogy ne kelljen dörzsölni a bőrt, érdemes olaj alapú lemosót alkalmazni, ami szépen leoldja a makacs szennyeződéseket, így a szem alatti terület nem sérül.

TIPP: Egy vattapamacsot meleg vízzel átmossunk, kicsavarjuk és rácsepegtetünk 2-3 cseppet a megfelelő növényi olajból. Ezzel finoman át töröljük, letisztítjuk a szem alatti területeket. A micellás szerkezetű lemosók is megfelelőek, ugyanis amfipatikus molekulákkal rendelkeznek, amik felbontják és szépen leoldják a szennyeződéseket.


2. NEM HASZNÁLUNK NAPSZEMÜVEGET

A napszemüveg használata nemcsak a szem védelmére szolgál, hanem a körülötte lévő vékony bőrt is védi. Az ultraibolya fény lebontja a kollagént és elasztint a bőrben, így a szem körüli bőr szerkezete gyengül és veszít rugalmasságából. Ha hosszabb időt töltesz napon, akkor használd a napszemüveget, hogy nemcsak a szemed véd a napsugarak ellen, de a bőröd is megóvd a szarkalábak kialakulásától.

3. NEM MEGFELELŐ SZEMRÁNCKRÉMET HASZNÁLUNK


A megfelelő szemránckrém kiválasztásával sokat tehetünk a szemráncok kialakulása ellen. Rengeteg drága szemránckrém létezik, amelyek azt ígérik, hogy ránctalanítják a szem alatti területeket. Azonban a legtöbb krém nem csinál mást, mint hidratálja a bőrfelszínt, amire akár egy hagyományos arckrém is ugyanúgy képes. Ha azt szeretnénk, hogy a szemkörnyékünk sokáig feszes és ránctalan maradjon, akkor ne vásároljunk drága krémeket, hanem használjunk természetes magas vitamin tartalmú, antioxidánsban gazdag szérumokat (pl. C-vitamin szérum) vagy tápláló olajakat. (pl. tömjén, argán olaj, szőlőmagolaj, gránátalma olaj, csipkebogyó olaj stb. )

„Az argánolaj az egyik leghatásosabb olaj, ami kiváló a szem környéki bőr ápolására. Ez a kis varázsszer képes csökkenteni a szarkalábakat a szem körül, ugyanis gazdag E-vitaminban, magas az antioxidáns- tartalma, és fitoszterolok is találhatóak benne.” Fontos, hogy mind az olajat, mind a szérumot a gyűrűs ujjra kell felvinni, majd ennek lapogató, ütögető mozdulataival kell a bőrbe juttatni. A bőrt soha nem szabad húzni vagy erőteljesen nyomkodni. A hajszolt életmód, az élénkítő szerek (kávé, alkohol) túlzott használata, kevés folyadékfogyasztás mind a szemráncok megjelenéséhez vezetnek. Ha az étrendünk tápanyagban gazdag, akkor a szem körüli bőrsejtek megfelelően tudnak működni. A szem körüli bőr oxidatív károsodása ellen érdemes főként C- vitamint fogyasztani rendszeresen. A C- vitamin mellett mindenképp figyeljünk a „bőrbarát” A-, E- és B-vitaminok valamint a vas, cink, a szelén és az omega 3 zsírsavak megfelelő mennyiségben történő pótlására.

4. SOKAT STRESSZELÜNK

A hosszútávú stressz gátolja a véráramlást, így kevesebb oxigén és tápanyag jut a bőrünket alkotó sejtekhez. Növeli a kortizol szintet is, ami károsítja és lebontja a kollagénből és ellasztinból álló támasztórendszert, így a szem körüli bőr környékén ráncok jelenhetnek meg.

Az ismételt arckifejezések idővel elmélyülnek az arcon. Idősebb korban láthatóvá válik, hogy hogyan éltünk. Ha sokat nevetünk, akkor az úgynevezett „nevető ráncok” jelenek meg az arcon és a szem körül. Azonban, ha mogorvák, szomorúak voltunk, akkor az is bevésődik az arcba. (szomorúság-ránc)

35 év felett fontos, hogy szemtorna segítségével eddzük a szem körüli területet. Helyezzük erősen három, kissé szétterpesztett ujjunkat a járomcsontra és pislogjunk szaporán. Aztán lazítsunk, majd ismételjük meg újra. Ez a fajta mozgás megmozgatja a szem környékének bőrét és izmait.

Továbbá nevessünk sokat és legyünk boldogok, hiszen olyan szép, ha arcunk az örömnek és a vidámságnak a lenyomatát hordozza és nem a problémák, a stressz, az aggódás, a dühösség vagy a szomorúság pillanatait.

Összegezve a ráncok kialakulása az élet velejárója. Egy bizonyos kor fölött akartalanul megjelennek a szarkalábak. Azonban jó hír, hogy megfelelő odafigyeléssel, bizonyos szokások megváltoztatásával késleltethetjük és megakadályozhatjuk a nem kívánt ráncok megjelenését.

104 views0 comments

Comments


bottom of page