top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

5 tipp, ami segít pattanásos bőr esetén

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


A pattanás leegyszerűsítve nem más, mint a bőr sejtjeinek rendellenes fejlődése miatt létrejövő probléma. A rendellenes sejtek miatt a bőrben lévő faggyúmirigyek eltömődnek, az így termelt váladékok megrekednek a bőrben és ebben elszaporodnak a baktériumok. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a problémát? Íme 5 tipp, amit, ha megteszünk, akkor csökkentjük a pattanások kialakulását.

A bőrt belsőleg és külsőleg is kell támogatni, hogy segítsünk neki leküzdeni a gyulladást!

TIPPEK:

1. BELSŐLEG - CSAPJ LE A VITAMINOKRA!

Hiába minden csodakrém, ha belülről nem támogatod megfelelően a bőrödet. Kezdj el szedni vitaminokat! Bőr szempontjából nézve a legfontosabb vitaminok: A- vitamin, C-vitamin, D vitamin, E- vitamin, B vitaminok, szelén illetve a cink. Nagyon fontos például a cink szedése, mert a cink antibakteriális hatással bír, amelynek alapvető szerepe van a gyulladt, pattanásos bőr kezelésében.


2 . BELSŐLEG - ÉTREND MÓDOSÍTÁS!

Az étrend jelentős mértékben befolyásolja a pattanások létrejöttét. A bevitt étel típusa és minősége nagy hatással van a sejtekben zajló folyamatokra.

Kutatások bizonyították, hogy a túl zsíros ételek, cukrok, hormon kezelt állatokból származó húsféleségek, tejtermékek mind elősegítik a pattanások megjelenését. Nagyon fontos megbízható forrásból származó termékeket vásárolni és fogyasztani. Fontos a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, mivel az előnyös az egész szervezet számára, így a bőr számára is.


3.BELSŐLEG - FOLYADÉK BEVITEL

A folyadék fogyasztása már közhelyesé vált, de igenis nagyon fontos a a sejtek működése miatt is a megfelelő folyadékbevitel. Igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot!


4. KÜLSŐLEG - TERMÉSZETES TERMÉKEK HASZNÁLATA

Nagyon fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amik nem tartalmaznak káros anyagokat és megfelelőek a bőr szempontjából. Olyan kozmetikumokat érdemes használni, amelyek nem akadályozzák a bőrlégzést és az anyagcseretermékek kiválasztását. Ilyenek a gyulladáscsökkentő növényi kivonatok, (pl: cickafark, csipkebogyó, kakukkfű, körömvirág, zsurló) tonikok, aromavizek (rozmaring, levendula), növényi olajok, emulziók.


5. KÜLSŐLEG - FIGYELJÜNK A HIGIÉNIÁRA

- Este és reggel mindig tisztítsuk meg jól az arcunkat! Érdemes természetes készítményekkel tisztítani a bőrt! Például alkalmas erre a szőlőmagolaj. Vigyük fel egy vattalapkára és azzal tisztítsuk meg a bőrt! Kiváló tisztító hatása van és gyulladáscsökkentő is egyben!


- Piszkos kézzel nem nyomjuk ki a pattanásokat!

Ugyanis a körmünk alatt baktériumok telepedhetnek meg és ezzel befertőzhetjük a területet, ráadásul heg is maradhat utána. Csak papír-zsebkendőbe csavart ujjbegyekkel lehet nyomkodni. Ha nem tudjuk eltávolítani, akkor ne erőltessük, ugyanis mélyen fekvő mitesszerről, pattanásról van szó és ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni!


Szép és gyulladásmentes bőrt kívánok neked!


V. László Éva - bőrterapeuta, lézerterapeuta


165 views0 comments
bottom of page