top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Bőrünk vitaminjai

Updated: Mar 22, 2023


A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Tudjuk, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a bőr szépségének és rugalmasságának megtartásához. Lássuk, hogyan segítenek a vitaminok a bőr esetében.
A VITAMIN (RETINOL)

SZEREPE:

Fontos szerepet játszik a sejt osztódásban valamint szabályozza a hám differenciálódását, a faggyútermelést. Ellenállóvá teszi a bőrt a fertőzésekkel szemben és megakadályozza a kiszáradását.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Hiánya esetén a bőr szárazzá válhat, gyakran viszket és akár az öregségi foltok is megjelenhetnek. Bizonyos A-vitamin-származékkal jelentős javulást érhetünk el súlyos pikkelysömörös vagy egyéb veleszületett szarusodási zavarral küzdő embereknél.


BEVITEL:

Az A-vitamin természetes forrásai többek között a halolaj, a tej, a tejtermékek, a máj, a sárgarépa és a sárga gyümölcsök.

Szájon át pótolható vitamin formájában. Szedése kis mennyiségben ajánlott, mivel zsírban oldódó vitamin, amit a szervezetünk hosszú ideig képes raktározni.


B2 VITAMIN (RIBOFLAVIN)

SZEREPE:

A sejtlégzésben és fehérjeszintézisben kap szerepet. Megfigyelhető, hogy ebből a vitaminból nagyon keveset fogyasztunk, pedig megtalálható a tejtermékekben, májban, húsokban, zöldségekben, a teljes kiőrlésű magvakban is.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Hiányát bőrgyulladás, pattanás és száj berepedezése jelzi.

BEVITEL:

Pótlását, ahogy már írtam a tejtermék, máj, húsok, zöldségek, teljes kiőrlésű magvak, sárgaborsó, szárazbab, lencse, szójaliszt, tej, kefir, sajtok, tojássárgája, brokkoli, paraj, zöldbab, aszalt szilva, mogyoró, gesztenye vagy élesztő fogyasztásával érhetjük el.

Szájon át pótolható vitamin formájában.


B3 VITAMIN (NIACIN)

SZEREPE:

Szinte valamennyi enzim előállításához kell ez a vitamin.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Hiányában durva tapintatú, sötét bőrelváltozások alakulnak ki a napfénynek kitett bőrterületeken. Szedésével a pigmentfoltokat gyönyörűen csökkenthetjük, mivel a B3 vitamin gátolja a melanogenezist, azaz a bőrünkben lévő pigmentek termelését.

BEVITEL:

A B3-vitamin főbb pótlási forrásai a máj, a sovány hús, a szárnyas, a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, a kemény héjú gyümölcsök (pl. mogyoró, dió), a burgonya és az aszalt gyümölcsök.

Szájon át pótolható vitamin formájában is.


B5 VITAMIN

SZEREPE:

Engedhetetlenül fontos az anyagcsere-folyamatokban és szintén nélkülözhetetlen bőrünk szépségének megőrzése érdekében.

HIÁNYA MIT OKOZ?

A hiánya soha nem jelentkezik bőrproblémák formájában, mivel ezt a vitamint mindig megadjuk a szervezetnek. Minden táplálékban megtalálható, tehát minden egyes evésnél a kiürült B5-vitamint azonnal pótoljuk a szervezet számára. Ha mégis hiány van ebből a vitaminból a szervezetben, akkor a háttérben valami betegséghez kapcsolódik.

BEVITEL:

Forrásai: máj, élesztő, tojás, tej, halikra, méhpempő.


B6 VITAMIN (PIRIDOXIN)

SZEREPE:

A vörösvérsejtképzés elengethetetlen kelléke.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Gyakran előfordul, hogy ebből a vitaminból keveset fogyasztunk, ilyenkor hiányában bőrgyulladás és a bőr berepedezése jöhet létre. További hiánytünet, hogy a fokozott faggyúmirigy működés figyelhető meg.

BEVITEL:

Bármely egészséges táplálékban, húsokban, zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható.

Szájon át pótolható vitamin formájában.


B7 VITAMIN (BIOTIN)

SZEREPE:

Nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek zsír és aminosav anyagcseréjében.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Hiánya bőrgyulladást, bőrszárazságot jelez.

BEVITEL:

Nagy mennyiségben tartalmaz biotint a tojássárgája, máj és élesztő. Szájon át pótolható vitamin formájában.


C - VITAMIN

SZEREPE:

Nagy mennyiségben szükséges a felhám (a bőr külső réteg), valamint az irha (belső réteg) számára. A legerősebb antioxidáns közé tartozik, ami segíti a bőr idő előtti öregedését, azáltal, hogy a szabad gyököket közömbösíti. De ugyanakkor szerepet játszik a kollagéntermelésben illetve segíti a bőr rugalmasságának a megtartását.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Hiányában bőrszárazság, ráncok, bőrpír jöhet létre.

BEVITEL:

Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint a citrusfélék gyümölcsei, a bogyós termések, a zöld és leveles főzelékfélék, a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a burgonya, az édes burgonya. Szájon át pótolható vitamin formájában.


E -VITAMIN

SZEREPE:

A szervezet természetes úton állít elő E-vitamint. Antioxidáns, amely őrzi a sejthártya épségét, fokozza a fényvédelmet. Az E-vitamin növeli a bőr nedvességtartalmát, lágyságát és simaságát. Ezen kívül fényvédő hatása is ismert, véd a káros sugaraktól.

HIÁNYA MIT OKOZ?

Petyhüdt bőr és szürkés bőrszín figyelhető meg. Jó hatásúnak találták tág pórusú, mitesszeres bőr kezelésében is.

BEVITEL:

Mivel zsírban oldódik, folyamatos pótlásáról gondoskodni kell. Legfőbb forrása a gabonacsíra, a saláta, a tojássárgája, a máj, a tej és a vaj. Szájon át pótolható vitamin formájában.


MIÉRT ÉRDEMES A VITAMINOKAT PÓTOLNI?


Érdemes figyelembe vennünk, hogy az emberi szervezet teljes értékű és egészséges működéséhez, a bőr szépségéhez mindenképpen szükségesek a vitaminok.

Manapság amikor a legtöbb zöldség és gyümölcs gyors termesztett, a húsok hormon kezeltek, hiába fogyasztunk nagy mennyiségben vitamindús ételeket nem tudjuk bevinni a szükséges mennyiségeket, ezért mindenképpen pótolni kell vitamin készítmények szedésével.

Ha elkezdjük a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres szedését, azzal már egy nagy lépést teszünk a szép és egészséges bőr felé.


164 views0 comments

コメント


bottom of page