top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Újítsd meg a bőröd! — A szaunázás csodás hatásai a bőrre

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.

A szaunák több ezer éves múltra tekintenek vissza. A szauna története így hangzik: „A szaunák őseit a közép-amerikai indiánok, aztékok, maják használták először. Eredetileg mosakodásra, fürdésre építtették őket, de hamar felismerték, hogy gyógyításra is lehet alkalmazni. Innentől fogva pedig a törzsek papjai itt gyógyították a betegeket, sőt itt segítették világra az újszülötteket is.”


Miért jó a szauna a bőrnek? — V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialistával beszélgettünk, hogy felfedezzük a szaunázás és a bőr kapcsolatát. A szaunának a szervezetünkre nézve számos jótékony hatása van. Használata méregtelenít, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és nem utolsó sorban megfiatalítja és megújítja a bőrünket.


A SZAUNA HATÁSAI:


MÉREGTELENÍTI A SZERVEZETET A szauna az egyik legjobb módszer méregtelenítés szempontjából. Az izzadás által kinyílnak a pórusaink, ami elősegítheti a méreganyagok (más néven toxinokat) távozását a szervezetünkből és a bőrünkből.


ELTÁVOLÍTJA AZ ELHALT HÁMSEJTEKET ÉS MEGTISZTÍTJA A BŐRT A szauna az egyik legjobb és legkíméletesebb módszer arra, hogy ősszel megszabadítsuk a bőrt az elszarusodott, elhalt hámrétegtől. Verejtékezés során a bőr leválik, zuhanyzáskor pedig ezektől megszabadul a bőrfelület. Ugyanakkor a pórusok kitisztítása vagy eltömődésének megszüntetésével minimalizáljuk a jövőbeni pattanásokat előfordulását is.


ÉLETTEL TELIBB BŐRT VARÁZSOL A szaunában eltöltött idő hatására javul a bőrünk keringése, véredényeink kitágulnak. A véredények tágulása miatt friss és oxigénben gazdag vér kerül a bőr alatti szövetekbe, amitől a bőrünk rózsásabb és egészségesebb lesz.

NÖVELI A KOLLAGÉNTERMELÉST A véráramlás és a keringés fokozása következtében a szauna fokozza szervezetünk természetes kollagéntermelését és stimulációját is. Ez segít megőrizni bőrünk rugalmasságát, így hosszabb ideig megőrizzük fiatalos kinézetünket.

MILYEN BŐRPROBLÉMA ESETÉN NEM AJÁNLOM A SZAUNÁZÁST?

A szaunák nem feltétlenül ideálisak az érzékeny bőrtípusúak számára — említi meg V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialista. Ennek az az oka, hogy az érzékeny bőrű emberek izzadsága magasabb sókoncentrációban van, és ez a bőr irritációhoz vezethet. A rosaceában szenvedő egyéneknél pedig a szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt kerülendő. Az sem mindegy, hogy hogyan használjuk a szaunát. Van néhány szabály, amit érdemes betartani szaunázás során:

Szaunázás előtt mindenképp tisztítsuk meg a bőrt! Zuhanyozzunk le meleg vízzel és utána töröljük szárazra a bőrt. A meleg víz nemcsak tisztítja a bőrt, hanem jobban megnyitja a pórusokat, így azok a szaunázás során még jobban megtisztulnak. Ha az arcunkon smink van, akkor azt is tisztítsuk le és enyhén töröljük meg.


Egy-két órával a szauna előtt már ne egyél nehéz ételt! Szaunázás előtt csak könnyű étel ajánlott.


Ne fogyassz alkoholt szaunázás előtt, közben és utána sem! Az alkohol ugyanis elvonja a nedvességet a szervezetedből, ahogyan a szauna is ezt teszi.


Ne rohanva szaunázzunk! Adjunk időt magunknak a szaunázásra, hiszen egy kapkodós szaunázás során nem lehet teljesen ellazulni.


Tartsuk be a szaunázási időt!Egy menet áll 15 perc szaunázásból, ez a felhevülési szakasz, és 15 perc pihenésből (ami a lehűlési szakasz). A szaunából kijövet nem szabad azonnal a medencébe menni! Először szabad levegőn le kell hűlnie a testünknek, aztán a lábakkal kezdve, majd a karok és legvégül a test egészét mosva le kell zuhanyozni. Ezt háromszor ismételhetjük.


Pótoljuk a folyadékot! Izzadás következtében rengeteg sót és ásványi anyagot veszít a szervezeted, amit mihamarabb pótolni kell.


Összefoglalva a szaunázás nemcsak a szervezetünknek, hanem a bőrüknek is kimondottan jót tesz. Rendszeres használatával bőrünk sokkal egészségesebb, tisztább, puhább és teltebb lesz. Szaunázásra fel!
V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialista


24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page