top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Megoldást jelentenek a lokális vagy gyógyszeres kezelések pattanásos bőr esetén?

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Nagyon sok fiatalnál gondot jelent a pattanások megjelenése, hiszen azoknál a fiataloknál ahol a kezeletlen akne problémája évekig fennáll, ott a lelki oldalon az önbizalomhiány csökkenése figyelhető meg.


MI IS AZ AKNE VAGY PATTANÁS?

Akne, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik és ez gyulladáshoz vezet. Az akne problémája a pubertás kor előtt, vagy alatt jelentkezik. Az akne főként az arcot és a felsőtestet érinti, hiszen itt található a legtöbb faggyúmirigy. A fiatalok ilyenkor zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket észlelnek magukon. Ha nincs kezelve a probléma, akkor későbbiekben hegek alakulhatnak ki, amik már nagyon nehezen eltüntethetőek.


MI OKOZHATJA?


Többféle tényező is okozhatja az akne megjelenését és irritációját, de a mélyben mindig a hormonrendszer rendellenes működése áll. Kamaszkorban a fiúknál a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődő androgén hormonok hatására megnő a mirigyek aktivitása, növekszik a faggyútermelés, mely a zsíros bőrűeknél eleve nagyobb, ezért ők hajlamosabbak az aknéra. Emellett a bőr fokozott elszarusodása a nyílás elzárásával elősegíti a mitesszerképződést. Magát a gyulladást és gennyedést a bőrfelszínről a duzzadt mirigybe jutott baktériumok - főként a természetes bőrflórában élő Propionibacterium akne okozza.HOGYAN KEZELIK MANAPSÁG AZ ACNÉT?

Manapság 3 kezelési eljárást alkalmaznak az akné kezelésére. Lássuk mi ez a 3 kezelés és nézzük meg ezek pro és kontra (mellette és ellene) oldalait....


1. HELYI KEZELÉS

Pro: A helyi kezelésnek a bőrre felvihető krémeket értjük. A legtöbb krémben benzoil-peroxid illetve szalicilsav BHA van, amely hatóanyagok tapasztalatok alapján harcolnak a P-acnes baktérium ellen, amely a pattanásokat okozza, továbbá segít csökkenteni a pirosságot és eltávolítani az elhalt hámsejteket.

Kontra: Tapasztalataim alapján ezek a krémek kezdetben nyújtanak “némi” segítséget a pattanások leküzdésében, de sajnos végleges megoldást nem adnak, ugyanakkor a bőr egy idő után hozzászokik ezekhez a krémekhez és már annyi hatásuk sem lesz, mint a kezdetekkor.


2. ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS

Pro: A következő kezelésként a szájon át szedhető antibiotikumokat szokták ajánlani (minimum 2 hónapig, de maximum 6 hónapig) a pattanásokat okozó baktériumok csökkentéséért. Ilyen például, a doxiciklin nevű antibiotikum, amely hatásos ugyan, de mellette számos mellékhatással rendelkezik.

Kontra: A szájon át szedhető, antibiotikum típusú gyógyszerek csak addig hatnak, amíg szedi a páciens. Ha a páciens abbahagyja ennek szedését, akkor a bőrproblémák egy idő után ugyanúgy megjelenek. Másik rossz hír az antibiotikumokkal kapcsolatban, hogy idővel a baktériumok ellenállóvá válhatnak ezzel szemben és a kezelés ezáltal pedig kevésbé hatékony lehet. Nem utolsó sor megemlíteném, hogy ezek a gyógyszerek tönkreteszik a bélflórát és számos kárt okozhatnak a fiatal szervezetbe.


3. GYÓGYSZERES KEZELÉS ISORETINOID HATÓANYAGGAL


Pro: Az izotretinoin egy az A-vitaminnak közeli rokonságban álló gyógyszercsoport, a retinoidok egyik tagja. Az isoretinoid hatóanyagú gyógyszerek a legerősebb akné elleni szerek. Ezek a kizárólag receptre kaphatók gyógyszerek az akné kialakulásának a gyökerére hatnak- a többlet faggyúra, ugyanis csökkenti a faggyúmirigy aktivitását - ezáltal tartósan megállítja a pattanásokat. Ez az erőteljes és hatékony kezelés azonban több súlyos mellékhatást okozhat és kizárólag bőrgyógyász írhatja fel. Az izotretinoin az acne minden típusát képes kezelni, beleértve a súlyos és mély acnét, valamint az acne krónikus formáit is.

Kontra: Hatásos megoldás, de milyen áron? Az erős hatás nagy áldozattal jár! Ezeknek a gyógyszereknek számos mellékhatásuk van. Az egyik kellemetlen mellékhatás a sok közül, az elszarusodott hámréteg elvékonyodása, amely nagymértékű erős bőr-, ajak-, vagy orrkörnyék szárazságot okoz, szinte “fáj a bőrünk”. A másik tünet, hogy emiatt a bőrnek az ultraibolya sugarakkal szembeni érzékenysége megnő, tehát a bőr fényérzékennyé válik. De emellett rengeteg más súlyos mellékhatása is van, pl.: depresszió, hangulatingadozások, ízületi fájdalmak , szemszárazság, Stb. Ilyen tartalmú gyógyszerek: Roaccutan, Accutane, Sotret, Isoretinoid- Teva stb.

Ha részletesebben érdekel ezen gyógyszer mellékhatásait a következő linken megtalálod:


Véleményem alapján nagyon fontos az időben és megfelelő módon elkezdett pattanás kezelés, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket felnőttkorban már nagyon nehéz eltüntetni. A gyógyszerek kezelések ugyan gyors megoldást tudnak nyújtani, de figyelembe kell venni elsősorban a mellékhatásokat is és azt is, hogy hosszú távon ezek a gyógyszer készítmények nem mindig képesek megoldani a problémát.


LÉTEZNEK OLYAN MODERN MEGOLDÁSOK, AMELYEK HATÁSOSAN ÉS MÉGIS MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL KÉPESEK KEZELNI A PATTANÁSOS BŐR PROBLÉMÁJÁT.

KERESSEN MINKET BIZALOMMAL!

EVA YOUNG FACE BŐRTERÁPIÁS KÖZPONT

657 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page