top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Chia mag hatása a bőrre

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


A chia mag egyre népszerűbb a szuperélelmiszerek között. A magyarul azték-zsályamagnak nevezett apró fekete magok egy Dél- és Közép-Mexikóban valamint Guatemalában őshonos növénynek a magjai. A chia magot évszázadok óta ismerik és fogyasztják, hiszen az aztékok alapvető élelmiszere volt a volt a Kolumbusz előtti időkben.

Chia mag
Chia mag

A chia magot az azték harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint erő. A chia mag valóban kimagaslóan gazdag tápanyagban, ezért fogyasztása jótékony hatással van mind a szervezetünkre, mind a bőrünkre nézve.


MIT TARTALMAZ A CHIA MAG?


A chia mag fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és antioxidánsokat tartalmaz. Kiemelkedő a cink tartalma, ami gyulladt bőrkép esetén nyújt hatékony segítséget. Továbbá magas E-vitamin tartalmával elősegíti a bőr rugalmasságát és feszességét. Magas ásványi anyag tartalma miatt (kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán stb.) pedig kiválóan képes támogatni a bőr szépségét.


A chia mag antioxidánsokban gazdag forrás (ferulinsav, kávésav, kvercetin), ezért szerepet játszik az öregedés lassításában, hiszen megakadályozza a kártékony szabadgyökök elszaporodását és pusztítását a szervezetben. Nagy arányban tartalmaz omega -3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat, amik segítenek a bőrt hidratálttá és selymessé tenni.


HOGYAN HASZNÁLD?


Számtalan módon felhasználhatod a chia magot. Például keverheted süteményekbe vagy akár kenyértésztába is. Nagyon felkapott a chiapuding is, amit különböző gyümölcsökkel készíthetsz el. A friss salátát is feldobhatod vele.


ERRE FIGYELJ!

Ajánlott mennyiség napi 15 gramm (2 lapos evőkanál), ennél nem ajánlott többet fogyasztani, ugyanis magas rosttartalma miatt puffadást, székrekedést okozhat.


Most hogy megismerte a chia mag jótékony hatásait érdemes Önnek is napi 1-2 evőkanál chiamagot fogyasztani, hogy bőre tisztává és ragyogóvá váljon.


V. László Éva - bőrterapeuta, lézerterapeuta

611 views0 comments

Comments


bottom of page