top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Feketeköménymag - olaj titkos hatása

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Hallottál már a "fáraók aranya" olajról? Az egyiptomiak így nevezték a Fekete köménymag olajat, ami 2500 éve ismert - gyulladáscsökkentő, vírus és baktériumölő illetve gombaellenes tulajdonságáról. Állítólag Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájában is megtalálták az olajat, amit a túlvilágra is el akart vinni. Kleopátra pedig ennek köszönhette makulátlan, bársonyos bőrét.


Feketeköménymag olaj
Feketeköménymag olaj

A feketekömény olajat a magvak sajtolásával nyerik ki. A zsíros feketekömény olaj színe sárgás vagy vöröses egészen a barnáig, és aromás, borsos illata van.


A nigella sativa olaja olyan értékes anyagokat rejt magában, mint a LINOLSAV, amely a kétszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozik, és ezért nagyon egészséges. Az olaj legfontosabb tartalma mégis a TIMOKINON hatóanyag, amely nagyon erős gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá tartalmaz tanninokat és különböző szaponinokat, amelyek ugyancsak részt vesznek a gyulladások megelőzésében.


Az olajban többféle vitamin is megtalálható, mint a béta-karotin, különböző B-vitaminok – pl. a B1, folsav és a biotin –, valamint C- és E-vitamin. Megtalálható az olajban a szelén, cink, magnézium és réz, valamint szinte az összes esszenciális aminosav.


FEKETEKÖMÉNYMAG OLAJ HATÁSA A BŐRRE

  • Bőrfiatalítás

A 100%-os feketeköménymag olaja külsőleg fantasztikus bőrfiatalító és bőrregeneráló hatással rendelkezik. Az olaj antioxidáns tartalma miatt segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését. Ugyanakkor áldás a száraz, érzékeny és irritált bőrre is, mert regenerálja a bőrt és szabályozza a bőr PH -ját is.


  • Bőrbetegségek kezelése

A feketeköménymag olaja külsőleg alkalmazva hatékonyan lép fel a pikkelysömörrel, az ekcémával és különösen a bőrgombával szemben.


PSORIAZIS: A feketekömény-olaja külsőleg alkalmazható a pikkelysömör okozta bőrhámlás kezelésében illetve a fájdalom és a foltok mérséklésére. Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy a Nigella sativa kivonatának sejtszinten is psoriasis ellenes hatása van.


EKCÉMA: Egy klinikai vizsgálat után, melynek során összehasonlítottak egy, az ekcémák kezelésében használatos szteroid-kenőcsöt (Bethamethasone) és a napi kétszer alkalmazott Nigella sativa olajat, azt találták, hogy mindkettő ugyanolyan hatásos a tünetek enyhítésében. A feketeköménymag olaj mellett szól azonban a mellékhatások hiánya.


BŐRGOMBA: A feketekömény-olaj a gombák ellen is véd. Kimutatták ugyanis gombaellenes hatását az olyan dermatofitákkal szemben, amelyek bőrgombát, körömgombát, lábgombát, lágyéki gombásodást és sömört okoznak.


  • Pattanások kezelése

Timokinon hatóanyaga miatt (erős gyulladásgátló hatással rendelkezik) a gyulladt bőr kiváló gyógyítója, ezért problémás bőr ápolására, különösen a pattanásos bőrre jól alkalmazható.Források:

1,311 views0 comments

Comments


bottom of page