top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Kollagénporral valóban fiatalítható a bőr?

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.

Manapság a legújabb trend a bőr fiatalságának megőrzésére a kollagénpor fogyasztása. A piacon lévő kollagénporokat nem kis összegért árulják, ezért fontosnak tartom, hogy kifejthessem a véleményem erről az alapanyagról. Külföldi hiteles forrásból olvasott információk, kutatások és saját tudásom által merek véleményt alkotni. MI IS A KOLLAGÉN?

A kollagén egy természetes fehérje, amely aminosavak fonalakba és rostokba szerveződött láncolatát jelenti. Testünk fehérjetartalmának 30%-a kollagénből áll, amely összetartja a testünket. Az emberi test természetes módon hozza létre ezt a strukturális fehérjét, amelynek 3 típusát különböztetjük meg. Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, inakban és a szalagokban található meg. Ez felel a bőr elasztikusságáért és a sebgyógyulásért.

A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg és a porcok kenéséért felelős. A III. típusú kollagén a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga, mely más néven rácsrost. Általában az I. típusú kollagénnel együtt található meg, előfordulási helye továbbá még a máj és a csontvelő.

A stressz, a dohányzás, a rossz táplálkozás, a kialvatlanság és túl sok káros UV- sugárzás és a természetes öregedés miatt a szervezet azonban egyre kevesebb kollagént termel. A nők 50 éves korukra gyakorlatilag elvesztik bőrük kollagéntartalmának majdnem a felét. Ilyenkor a bőr elveszíti a rugalmasságát, vízhiányossá válik (ugyanis a kollagén magához láncolja a vizet) és megjelennek a ráncok is. Egyre több kollagénpor kerül ki a piacra és hirdeti, hogy használata tökéletes kulcs a szép bőrhöz és fiatalos kinézethez. De valóban így van? Mielőtt belemennénk a kérdésbe, nézzük meg, hogy milyen típusú kollagén van jelen a piacon.

MILYEN TÍPUSÚ KOLLAGÉN TALÁLHATÓ A PIACON?

A legtöbb, piacon lévő kollagén tengeri eredetű kollagén, azaz halpikkelyből vonják ki vagy állati (csirke, marha, sertés stb.) bőrből, csontból nyerik ki. Kutatások leírjak, hogy az állati kollagén sokkal jobban hasonlít a bőr saját fehérjéjére, ezért jobban hasznosul a szervezetben.

A Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals egyik tanulmányában megemlíti, hogy a borjúk nyakszirtjéből vett vagy a nyers csirkeszegy-porcból nyert kollagén tartalmazza az emberi bőr kollagénjéhez legjobban hasonló fehérjét. Strukturális szempontból a hidrolizált és a natúr változat van jelen a piacon. Porban való fogyasztáshoz a hidrolizált kollagén a legajánlottabb. A hidrolizált kollagén egyszerűen azt jelenti, hogy az aminosavláncokat kisebb egységekre bontják, mivel azok így könnyebben lebonthatók lesznek a szervezet számára és jobban felszívódnak az emésztés során.

Fontos megérteni, hogy a hidrolizált kollagén vagy a kollagén peptid elnevezés ugyanazt takarja. A teljes hosszúságú kollagént hidrolízisnek nevezett eljárás útján bontják kollagén peptidekké, ezért a kollagén peptideket gyakran hidrolizált kollagéneknek is nevezik. A hidrolizált kollagén további kényelmes előnye, hogy a port mind forró, mind hideg folyadékokban lehet oldani, mert nem károsodik.


ÖREGEDÉSGÁTLÁS KOLLAGÉNPOR FORMÁJÁBAN. MŰKÖDIK VAGY SEM?

Mielőtt neki indulunk és megvizsgáljuk a témát, leszögeznék egy fontos tényt: mégpedig azt, hogy a bevitt kollagén (kollagénpor vonatkozásában) nem azonos a felszívódott kollagénnel. A bevitt kollagén sohasem fog teljesen hasznosulni, mivel előállítása bonyolult és sok kiegészítő tápanyagot és vegyületet igényel a testben. A C-vitamin, a poliszacharidok, a cink, a réz mind szükségesek a szervezetben a kollagén előállításához. Tehát, ha bármelyik ásványi anyag vagy vitamin hiányzik a testből, akkor az visszatartja a szervezetet abban, hogy megfelelően felszívódjon a bevitt kollagén.

Mindezek tudatában, persze egyes kutatások megerősítik, hogy a bevitt kollagén igenis képes beépülni a szervezetben és fiatalítani a bőrt. Például a Skin Pharmacology and Physiology folyóirat tanulmánya a kollagénporok női bőrre gyakorolt hatásait vizsgálta meg. Ebben a vizsgálatban 23 nőt vizsgáltak, akik nyolc héten át kollagénport fogyasztottak vagy placebót szedtek. Nyolc hét után a kollagénport fogyasztó nőknél úgy találták, hogy a bőr rugalmasabbá vált és a bőr nedvességszintje is nőtt. Azonban a kutatás pozitív hatása ellenére nem érte el a statisztikai szignifikancia szintjét, tehát nem tekinthető alátámasztott bizonyítéknak.

Másik vonatkozásban Adam Friedman, a George Washington Egyetem híres bőrgyógyászati docense kifejtette, hogy a bevitt kollagént a gyomor-bél traktus megemészti, mivel nem éli túl a bélben bekövetkező hatalmas pH-változásokat. De ugyanez a tanulmány azt is megerősítette, hogy a II-es típusú kollagén kémiai szerkezetének elvesztése nélkül átcsúszik a bélben és beépül a szervezetbe. (A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg és a porcok kenéséért felelős).


MOST AKKOR MŰKÖDIK VAGY SEM A KOLLAGÉN?

Számos kutatást megnézve a válasz IGEN és NEM. Valóban egyes tanulmányok kimutatták, hogy a hidrolizált kollagén napi bevitele segíthet abban, hogy némi javulást érjünk el a bőrünk fiatalításában, azonban ez nem olyan mértékű, mint amit a szépségipar ígér.

A kollagénporok divatosak, kényelmesek, könnyen fogyaszthatók, azonban nehéz meghatározni, hogy az elfogyasztott kollagénből (kiegészítés útján bevitt) mennyi szívódik fel és hasznosul a bőr számára. Leírások alapján további tanulmányok szükségesek annak kiderítésére, hogy ezek a termékek befolyásolhatják vagy nem a bőrünk állapotát.

Ha mégis kollagénpor fogyasztása mellett döntesz, akkor a következőket vedd figyelembe:

  • Hidrolizált változatot válassz, mert az jobban hasznosul

  • Ízesítetlen változat mellett dönts

  • Minél kevesebb adalékanyagot, cukrot tartalmazzon a termék

  • Ne az olcsót válaszd, mert az nem mindig felel meg a magasabb minőségű termékek színvonalának

  • Ha a bőrödet szeretnéd rugalmassá tenni és a ráncok mélységét csökkenteni, akkor a tengeri hal kollagén peptidet válaszd (kutatások alapján ez a legjobb a bőr számára)

ÖSSZEGZÉS


Néhány vizsgálat megerősíti, hogy a kollagénpor fogyasztásával a bőr fiatalítható, azonban erre nincsenek megalapozott bizonyítékok. Az elvégzett kutatások alapján a kollagén fogyasztásnak ugyan vannak pozitív eredményei, de azok jóval elmaradnak a szépségipar által ígért eredményektől.


Én mindenképp azt tanácsolom, hogy ne támaszkodjunk erre a csodaszerre, hanem elsősorban figyeljünk oda a táplálkozásunkra. Ha az étrendünk magas kollagéntartalmú ételeket tartalmaz (zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, egészséges zsiradékok egészséges fehérjeforrások, például sovány húsok, halak, hüvelyesek, tojás, olajos magvak), megfelelő a folyadékfogyasztásunk, a vitaminbevitelünk, akkor nem szükséges a kollagént külső forrásból pótolni. Kiegészítőként a kollagén helyett fogyaszthatunk egy jó minőségű, természetes étrendkiegészítőt, így bőrünk megkapja a nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat. Továbbá a zöld tea fogyasztása is kiváló, hiszen köztudott, hogy elősegíti a kollagéntermelést és megakadályozza annak lebontását.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page