top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Mi a Rutin (P) vitamin és hogyan hat a rozaceás bőrre?

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


RUTIN VAGY P VITAMIN

A Rutint P vitaminnak is nevezik. Először tiszta formájában Szent-Györgyi Albert izolálta, amikor azt a faktort kereste, mely a C vitaminnal fordul elő és támogatja annak hatását.P-VITAMIN HIÁNYÁBAN FELLÉPŐ TÜNETEK

A P - vitamin hiányában gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek és rugalmatlanná válhat az érfal. A rutinhiány gyakori tünetei a piros arcszín, rezes-erezett orr.


HOGYAN HAT?

A rutin, további nevei rutozid, vagy citrin legismertebb hatása, hogy csökkenti a hajszálerek törékenységét és erősíti a hajszálereket. Emiatt a fent említett bőrproblémánál/rozaceás bőr esetén segíthet.


MIBEN TALÁLHATÓ MEG A P VITAMIN?

A rutin általában ugyanazon élelmiszerekben fordul elő, mint a C vitamin. Elsősorban a magas C-vitamin-tartalmú táplálékokban található meg, mint például a citrusfélék héjának fehér rétegében, és a gerezdek közötti hártya falában. A citrom, a narancs és a grapefruit pucolásakor ezt a fehér réteget is hagyjuk rajtuk nyugodtan, és így fogyasszuk el a gyümölcsöket. Emellett megtalálhatóak a fekete ribizliben, a cseresznyében, a sárgabarackban, a szederben, a paprikában, a csipkebogyóban, szőlőben, szilvában és a hajdinában is, azonban főzés és fény hatására bomlik.


HOGYAN SZEDJÜK?

A legjobb, ha elsősorban ételekkel visszük be a kívánt mennyiséget, de ha rozaceás bőrrel rendelkezünk, akkor érdemes étrend kiegészítő tabletta formájában is szedni.

Általában aszkorbinsavval, azaz C-vitaminnal együtt lehet hozzájutni. Drogériákban, gyógynövényboltokban is egyre több az olyan C-vitamin, amelyben rutin is van. Érdemes ezek közül választani – egyes cégek pedig újabban önmagában is forgalmazzák RUTIN 500 MG formában. Ebben az esetben napi ajánlott adag: 1 tabletta.


A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek. A vízben oldódó vitaminok esetében nem fordul elő túladagolás, mert a vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem tudja tárolni.


Felhasznált oldalak: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/22753/p-vitamin

1,766 views0 comments

Comments


bottom of page