top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Mit tehetünk a bőrön lévő fehér foltok (vitiligo) ellen?

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


MI A VITILIGO VAGY BŐRFESTÉKHIÁNY?


A vitiligo legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint egy autoimmun-betegség, amelynek következtében a test védekezőrendszere maga pusztítja el a pigmentsejteket (melanocitákat), amelyek a bőr természetes színéért felelősek.


Az autoimmun betegség hátterében gyakran meghúzódhatnak olyan betegségek, mint: cukor-betegség, pajzsmirigybetegség, vészes vérszegénység, gyulladásos bélbetegségek vagy legtöbbször valamilyen vírus, baktérium vagy gombatoxin károsítja úgy az érintett szervek sejtjeit, hogy nem ismeri fel őket sajátként az immunrendszer.

KIKNÉL FORDUL ELŐ?


Az elváltozás nőknél és férfiaknál egyforma arányban fordul elő. A pigmenthiányos foltok eltérő nagyságúak és formájúak lehetnek és a test bármelyik részén megjelenhetnek. Jellemzően mégis az arcon, főleg a száj körüli területen, a lábakon, a kézfejeken, nyakon, a hónaljakban figyelhetőek meg.


A vitiligo megbetegedésben a romló és stabil időszakok váltják egymást. Kezdetben halványabb, majd éles szélű, fehér körülírt folt jelentkezik, amit egy hosszabb stagnálás, majd azután egy gyorsabb állapotromlás követ.

Gyakran megfigyelhető, az a tény, hogyha az érintett egy nagyobb stresszt él át, akkor a vitiligo tünetei súlyosbodnak.

HOGYAN TUDJUK KEZELNI A VITILIGOT?


A tudomány mai állása szerint a vitiligo gyógyítására nem ismert semmilyen mód, csak terápiás modellek léteznek, amelyek a betegség előrehaladását késleltethetik. Íme néhány természetes megoldás, amivel a vitiligo előrehaladását késleltetjük.


FÉNYVÉDELEM


A legfontosabb dolog a vitiligos betegek számára, hogy ne tartózkodjanak közvetlen napon, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket vagy ha napon tartózkodnak akkor használjanak legalább 30 faktoros fényvédő szereket.


GYÓGYNÖVÉNYEK


A gyógynövények is segíthetnek a vitiligo esetén, bár hatásuk nem bizonyított, de meg lehet próbálni. Gyuri bácsi a bükki füvesember erre a következőket ajánlja:

A pigment hiánynál segíthet valamelyest a diólevél tea. Ezzel kell mosni kívülről a bőrt. Garancia nincs, hogy lesz változás, de meg lehet próbálni. Végezzünk rendszeresen tisztítókúrát is. Tisztításra a csalán tea javasolt, ami méregtelenít, lúgosít, felfrissíti a szervezetet, valamint tisztítja a vért és a legfontosabb szerveket. Napi egy csészével lehet belőle fogyasztani a reggeli vagy a déli étkezés előtt. Nagyon fontos ennél a teánál, de általánosságban is a napi legalább 2 liter folyadék fogyasztása, aminek legnagyobb része tiszta víz legyen. Évente kétszer, ősszel és tavasszal ajánlunk egy-egy tisztítókúrát megcsinálni.


Ginkgo biloba (páfrány fenyő)

Egy publikált kutatás szerint a ginkgo biloba kivonat hozzájárulhat a repigmentációhoz. A kutatás során a résztvevők 60 milligram ginkgo kivonatot kaptak naponta kétszer, 12 héten át. Az eredmények szerint a résztvevők 25 százalékánál javulás volt kimutatható, míg 30 százalékuknál bekövetkezett a repigmentáció.

FÉNYTERÁPIA UV FÉNNYEL


A kísérletek igazolják azt a feltételezést, hogy az UV-fény késlelteti a betegség előrehaladását és gyógyulást hozhat a gócoknak, ugyanis az UV-fény pigmentsejteket csalogat a bőrbe. A terápia folyamán többnyire mesterséges UV-fényt használnak, mert a fénykezelés segíthet visszaállítani a bőr pigmentációját. A terápia általában egy évig tart vitiligo esetén és heti három alkalommal van szükség a fénnyel való besugárzásra.

VITAMINOK ÉS NYOMELEMEK


Egy svájci kutatás arra mutatott rá, hogy amennyiben a vitiligos betegek megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet juttattak be szervezetükbe, a bőr az esetek több mint felében képes volt regenerálódni. Nagyon fontos a H-vitamin bevitele is, mert kimutatott tény, hogy hiányában felléphet ez a betegség.

H-vitamin szerepe az emésztés, a felszívódás, kiválasztás elősegítése. Hiányában a bőr foltosodása Vitiligo alakulhat ki.

TANÁCS: A vitiligo betegeknek ajánlatos nagy dózisú vitaminkúrákat tartani (multivitamin) illetve terápiás dózisban nyomelemeket és ásványokat szedni.


STRESSZ OLDÁSA


A vitiligohoz gyakran társítják az érzelmi stresszt, mint kiváltó tényezőt, így érdemes olyan tevékenységeket végezni, amelyek levezetik a stresszt, ilyen például a futás, jóga, meditáció, stb.


TÁPLÁLKOZÁS


Nagyon fontos a helyes táplálkozás a vitiligos betegek számára. Érdemes kerülni azokat az ételeket, amelyek nehezen megemészthetőek, puffadást okoznak, mert ezek gyorsíthatja a betegség lefolyását. (bélirritációt okozhatnak)

Ételek, amelyek a irritációt okozhatnak: citrusfélék, hal, hús, paradicsom, savanyú uborka, szőlő, előre elkészített ételek, mesterséges édesítők, gyümölcslevek, alkohol ..

Ajánlott ételek: répa, füge, zöld színű zöldségek, torma, datolya, csicseriborsó, túró, élesztő, lencsefélék, mandula, keserű csokoládé, spárga, gomba...


TANÁCS: Érdemes rendszeresen fogyasztani sárgarépa- és sütőtöklevet illetve hidegen sajtolt lenmagolajat.


Szép bőrt kívánok!

V. László Éva - bőrterapeuta


Források:

2,607 views0 comments

Comments


bottom of page