top of page
Search
  • Writer's pictureLászló Éva

Népi szerek a ráncok ellen – orbáncfű olaj készítése házilag

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Rugalmas és fiatal bőr – minden nő számára fontos dolog ez, még ha nem is ismerjük be néha....

A bőr fiatalságáért vívott harcban sok nő egész vagyont költ el drága kozmetikumokra, pedig az őseink mindenféle drága kozmetikum nélkül bölcsen meg tudták hosszabbítani bőrük fiatalságát a gyógyfüvek és egyéb népi módszerek segítségével.


Az egyik ilyen gyógynövény, amit használtak a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, amely hatékonyan veszi fel a harcot a ráncok kezelésében.


Az orbáncfű extraktuma (kivonata) a mai napig a ránc elleni pakolások, krémek egyik összetevője. A növény extraktumai biztosítják a bőr táplálását, kisimítják és rugalmassá teszik a bőrt, felerősítik a regeneratív folyamatokat, megelőzik az új ráncok képződését, és a már meglévőket kevésbé kifejezetteké teszik.


Ha a népgyógyászatot nézzük, akkor anno őseink az orbáncfű olajat készítették és használták, mert így egyszerűen ki tudták vonni a gyógynövény hatóanyagait és az olajos kivonat sokáig elállt.


Lássuk a receptet, amelyet amelyet nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá sok hozzávaló és mégis hatásos!


HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL OTTHON AZ OLAJAT? MI SEM EGYSZERŰBB ENNÉL...ORBÁNCFŰOLAJ KÉSZÍTÉSE HÁZILAG:

Hozzávalók:

  • hidegen sajtolt jó minőségű olívaolaj

  • befőttes üveg, jól záródó tetővel

  • orbáncfű virágos hajtása

Elkészítése:

A frissen szedett, virágzásban lévő orbáncfüvet szárával együtt metszőollóval minél kisebb darabokra összeaprítjuk, mellyel a dunsztosüveget maximum 2/3-ig megtöltjük. Ezt követően az üveget teljesen feltöltjük a hidegen sajtolt olívaolajjal, kupakjával lezárjuk és 4-6 hétre napsütésre kitesszük. A végén az üveg belső felének felső részében képződött párát papírtörlővel vagy zsebkendővel kitöröljük, majd üveg-, vászon-, vagy lenkendőn keresztül sötét, jól záródó üvegbe leszűrjük és napfénytől védett helyen lezárva tároljuk.


Bármilyen bőrtípusra ajánlott, a sebgyógyító és fertőtlenítő hatásai révén a gyulladások kezelésére is kiváló: használatával gyorsabban gyógyulnak a sebek és a pattanások is.


Használata:

Csak külsőleg használható! Az érintett területet reggel és este érdemes bekenni vékonyan. Az olaj nehezen szívódik be a bőrbe, ezért enyhén be kell masszírozni a bőrbe.


Ellenjavallat:

Fontos, hogy napozni nem szabad a használata alatt, mivel az orbáncfű fényérzékenységet okozhat!


Ha pedig nem akarjuk vagy pusztán nincs időnk az olaj előállításához, vásároljunk 100%-os orbáncfű olajat és használjuk azt.

453 views0 comments

Comments


bottom of page