top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Problémamentes arcbőr: miért fontos a védőréteg védelme?

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.

Manapság folyamatosan nő a bőrbetegségek és allergiás tünetek száma. A bőrbetegségek okát sokszor nehéz kideríteni. Azt azonban tudjuk, hogy az okok között mindenképp szerepel a helytelen étkezés, mozgáshiány, stressz és nagyon sok esetben a piacon jelen lévő ÁRTALMAS KOZMETIKUMOK is ludasak a dologban.


Ki gondolná, hogy egy egyszerű arclemosással is már gyengítjük a bőrünk védekezőképességét? Egy alkohollal teli lemosóval a bőr kórokozókkal szembeni védelmének első pajzsát már el is távolítottuk. Persze, nincs baj addig, amíg a bőr egészséges, hiszen ilyenkor pár óra alatt vissza is állítja a megfelelő pH-értékű és baktérium flórájú természetes védőrétegét. Azonban, ha folyamatosan ezzel tisztítjuk le a bőrünket, akkor egy idő után a védőréteg sérül és a sérült barrier funkció erre már nem lesz képes.


Manapság a kozmetikai termékek előállításánál nem veszik figyelembe a védőréteg védelmét. Sőt, többnyire olyan termékek kaphatóak a piacon, amik tönkreteszik a bőr védőrétegét. A legtöbb terméket kémiai úton állítják elő, ezért a kozmetikumokban olyan irritáló, érzékenyítő anyagok találhatóak (pl. alkoholok, petróleum származékok, illatanyagok), amelyek lebontják a bőr védőpajzsát és így bőrünk egyre kevésbé tud védekezni a külső hatásokkal szemben. Hasonlatként ez olyan, mint amikor egy fát megfosztunk a kérgétől, az így könnyebben fog sérülni és nem lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben. Azonban a bőrápoló termékek feladata valójában az lenne, hogy a védőréteget pótolják és a bőr védekezőképességét kívülről erősítsék. Ha pedig a bőr védőrétege erős, akkor bőrünk egészségesebb és ellenállóbb.


Szerencsére a piacon most már vannak biztonságos és természetes termékek is. Ezek a termékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek természetesek, bőrazonosak, illetve telítetlen zsírsavai a legjobban hasonlítanak a faggyú zsírsavaihoz, ezért képesek a bőr védőrétegét erősíteni. MELYEK EZEK A JÓ HATÓANYAGOK?

Régen a természet és az ember közötti kapcsolat mélységesen fontos volt. Őseink tisztelték a természetet és úgy éltek, hogy a természet adta növényi hatóanyagokat használták fel a saját egészségükre, szépségükre. A természetes hatóanyagoknak valóban igazi varázserejük volt a bőrápolásban, ugyanis ezekkel gyógyítottak és tartották fenn a bőrük szépségét. Ahogy előzőleg említettem, mostanság a vegyi eredetű bőrápoló szerek vannak leginkább forgalomban, de a gyógynövények máig megőrizték helyüket a szépségápolásban, sőt, jónak mondható, hogy most már a modern kozmetika is kezdi felfedezni a növényi hatóanyagok fontosságát.

Alaptörvény a bőrápolásban, hogy olyan hatóanyagokat használjunk, amelyek telítetlen zsírsavai a legjobban hasonlítanak a faggyú zsírsavaihoz, mert ezek pótolják, illetve újraépítik a bőr védőrétegét. A faggyú legfontosabb összetevői a különböző telítetlen zsírsavak, (sztearinsav, gamma-linolénsav, palmitoleinsav), a viasz, szkvalán és koleszterol.SHEAVAJ, KAKAÓVAJ

Az egyik ilyen a sheavaj, avagy a nők aranya, amely a bőrre igencsak jótékony hatással van. A sheavaj a karitéfa diójából kisajtolt krémszínű, igen hasznos csodavaj. A legtisztább formája a nyers vagy nem finomított vaj, ami a legtermészetesebb és a legkevésbé feldolgozott. Bőrazonos termék, ami ráadásul a faggyú sztearinsav tartalmát leginkább helyettesíti. A sheavaj fahéjsav révén kiváló gyulladásgátló tulajdonságokkal bír. Főként a bőrbetegségek kezelésében, tünetek csökkentésében játszik szerepet.

LIGETSZÉPE OLAJ

A ligetszépéből kivont olajnak mintegy 95%-a gamma-linolénsav, ezért kimondottan erősíti a bőr védőrétegét. Nem hiába a növényt már a dél-amerikai indiánok is előszeretettel használták a kisebb sebek, vágások, horzsolások gyógyítására, valamint a bőrbetegségeket kezelésére.

MAKADÁMIA OLAJJAL

Az Ausztriából származó makadámiadió-fa magjából nyerhető olaj, amely a kozmetikai olajok közül magas palmitoleinsav tartalmával emelkedik ki. A kor előrehaladtával a bőr palmitoleinsav tartalma jelentősen lecsökken, aminek következményeként a bőr kiszárad. A makadámiadió olaja az egyik ilyen olaj, ami valóban képes pótolni ezt, lehetőséget adva a bőrnek az újjáépülésre.


A JOJOBA OLAJ

A jojoba olajat az arizonai és mexikói sivatagban honos örökzöld cserje magjából préselik ki. Az indiánok már több száz évvel ezelőtt is ismerték és használták, kiváló tulajdonságait. A jojoba olaj tulajdonképpen kémiailag nem is olaj, hanem folyékony viasz, mely hosszú láncú viaszos észterekből épül fel, viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez, így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát.

OLÍVAOLAJ

Az olíva bogyóból készült olaj szkvalán tartalma igen magas. A fiatal bőr egészséges rétegeiben a szkvalán tartalom megközelíti a 12%-ot. Az életkor előrehaladtával azonban a szkvalán mennyisége csökken a bőrben, és ilyenkor az azonos növényi eredetű szkvalán pl. olívaolaj alkalmazása javíthatja a bőr egészségét, valamint lágyíthatja azt. A vizsgálatok megerősítik, hogy az olívaolaj viszonylag mélyen képes behatolni a bőrbe, javítja a sejtek regenerálódását, csökkentik a ráncok mélységét, sőt megkönnyebbülést hozhatnak az ekcémában, a pikkelysömörben vagy a bőrsérülésben szenvedő betegek számára (ahol a védőréteg sérült).


HOGYAN VÁLASSZUNK JÓ TERMÉKET?

Az olyan termék a jó választás, ami magas arányban, általában 80–90%-ban tartalmazza a természetes hatóanyagot. Kerüljük a sok összetevős kozmetikumot, főleg a káros anyagokat: a színezőanyagokat, illatanyagokat, tartósítószerrel ellátott és parabén, ásványi olajokat tartalmazó kozmetikumokat.

A csillogó, színes tégelyek helyett az olyan termékeket keressük, amelyek egyszerűek, vagy újrahasznosítható anyagok használatával készült, mert ez azt mutatja, hogy a termék készítőjének fontos a természet tisztelete és a vásárlók egészsége. Ne dőljünk be a hangzatos ígéreteknek (bio, organic, natúr), hanem nézzünk utána a termék összetevőinek. Választáskor segíthet az is, ha a minősítő szervezetek logóját keressük, ugyanis ezek ellenőrzött minőséget takarnak. (pl. Demeter, BDIH kontrollierte naturkosmetik, Cosmos standard, Ecocert stb.)

Összegezve, a piacon többnyire jelen lévő szintetikus bőrápolási termékek egyik legnagyobb problémája, hogy károsak az emberek bőrére. A termékek bizonyos összetevői a duzzanattól a bőrpíron át egészen az allergiás reakcióig terjedhetnek, ezért jobb, ha elkerüljük őket. Azt gondolom, hogy jobb ötlet olyan termékeket választani, amelyek bőrazonos, természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Ugyanis a természetes hatóanyagok erősítik a bőr védőrétegét, és ahelyett, hogy károsítanák a bőrt, valóban hasznosak számára.

V. László Éva – bőrterapeuta

15 views0 comments

Comentários


bottom of page