top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

(Bőr)méregtelenítés élelmiszerekkel

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


Bőrünk állapotát nagy mértékben befolyásolja az, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A méreganyagok mintegy 70% - a az elfogyasztott élelmiszer által jut be a szervezetünkbe és ezek a bélfalra lerakodott salakanyagok okozzák a legtöbb megbetegedést és gyulladásos bőrbetegséget. Testünk bár saját méregtelenítő mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek feladata a káros anyagok kiválasztása, eltávolítása a szervezetből. E fontos méregtelenítő rendszerünk része a máj, vese, bélrendszer, tüdő és a bőr. Azonban nagyon fontos, hogy mi is hozzájáruljunk és támogassuk a szervezetünk tisztítását, méregtelenítését.


Az otthon ülés ideje alatt beiktathatunk az étrendünkbe, olyan méregtelenítést kiválasztó hatású élelmiszereket, amelyekkel erősíthetjük az immunrendszerünket illetve a bőrünket is megtisztíthatjuk.


MEDVEHAGYMA ÉS FOKHAGYMA, KÉNBEN GAZDAG MÉREGTELENÍTŐK


A néphagyomány szerint a MEDVEHAGYMA neve onnan ered, hogy amikor a medvék felébrednek és kibújnak a barlangjukból, rögtön felkutatják ezt a növényt és ezzel tisztítják meg beleiket a hosszú téli álom után.

A medvehagyma minden tavaszi tisztítókúra nélkülözhetetlen eleme.

A medvehagyma (Allium ursinum) fokozza a sejtjeink anyagcseréjét, a vér- és nyirokkeringést és serkenti a bélműködést. Baktérium, vírus és gombaölő hatásának köszönhetően a bélrendszerben lévő kórokozók elszaporodását megakadályozza, így erősítve ezzel a szervezet ellenállóképességét.








Künzle a svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, így nyilatkozik a medvehagymáról: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle, mint a rózsa, és kinyílnak, mint a fenyőtoboz a napfénytől."


Tehát a medvehagyma kiválóan alkalmas tavasszal a méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, ezáltal a közérzet javítására.


Az év többi hónapjaiban a FOKHAGYMÁT (Allium Sativum) fogyaszthatjuk, hiszen ugyanolyan hatékony, mint a medvehagyma és ugyanolyan tulajdonságokkal bír. Szintén anyagcsere serkentő, vér - és nyirokkeringés fokozó, valamint béltisztító.



LENMAG, BÉLTISZTÍTÓ ÉS RÁNCTALANÍTÓ

Lenmag - beleink segítője

A lenmag ballaszt anyagot és növényi nyálkát tartalmaz, ami ugyancsak serkenti a bélműködést és megköti a belekben lévő káros anyagokat. Rendszeres fogyasztása segíti a méreganyagok szervezetből történő kiürülését. A méregtelenítés általában a bőrünkön is meglátszik, a bőr letisztul és üdébb lesz. Ugyanakkor a lenmag omega-3 zsírsavakban gazdag, ezért fogyasztása kimondottan ajánlott száraz bőr esetén. Naponta 3-szor 1 evőkanál javasolt.


SZENT BAZSALIKOM, A GYÓGYFÜVEK KIRÁLYNŐJE

Indiai Szent Bazsalikom - TULSI

Egy másik lehetőség a szervezet és a bőr méregtelenítésére a királyi gyógynövény, avagy az indiai szent bazsalikom. A fűszernövény, gyógynövény elsősorban a gyomor-bél traktusra gyakorolt hatásáról ismert, ugyanis képes a bélfalra lerakodott salakanyagokat kitisztítani. Magas antioxidáns hatása mellett ugyanakkor immunerősítő, anyagcsere-támogató hatása van. Az indiai bazsalikomot főleg teaként tudjuk fogyasztani. Napi 1 csésze tea ajánlott, ha méregteleníteni szeretnénk szervezetünket, bőrünket. Organic India márkán belül - Tulsi Tea Original néven találod meg.

KURKUMA, A SÁRGA GYÖMBÉR


Kurkuma, a gyulladásgátló

A kurkuma (Curcuma Longa) a világ legegészségesebb antioxidáns és méregtelenítő fűszere. Egyik legfontosabb összetevője a KURKUMIN, amely

gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, így ösztönzi az emésztőenzimek termelődését, védi a májat, felgyorsítja a káros anyagok távozását a szervezetből. Ezen kivül gazdag antioxidánsokban, amelyek képesek megkötni a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Mind belsőleg, mind külsőleg képes a bőrt tisztítani, feszesíteni. Íme egy külsőleg használható arcpakolás, amely fiatalítja és feszesebbé teszi a bőrt.


KURKUMÁS ARCPAKOLÁS

Hozzávalók:

• 1 csapott kiskanál kurkuma por (érdemes jó minőségű-t vásárolni belőle)

• 1 púpos kiskanál natúr joghurt

• 1/2 kiskanál méz


Elkészítés: A hozzávalókat kikeverjük - az a jó, ha jó sűrű keveréket kapunk. Ezt megtisztított arcra felkenjük, majd 10-15 perc múlva hideg vízzel lemossuk.

A kurkuma fertőtlenítő, antibakteriális hatású, tisztítja, nyugtatja a bőrt, csökkenti a faggyúmirigyek zsírkiválasztását, gyógyítja a pattanásokat. Az aranyszínű por rengeteg antioxidánst tartalmaz, véd a szabad-gyökök ellen, fiatalítja és feszesebbé teszi a bőrt.


CSALÁN, A SOKOLDALÚ SALAKPUCOLÓ

A csalántea erős méregtelenítő, vértisztító hatású.

A csalán (Urtica dioica) az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító és méregtelenítő növény. A csalán történelmi múltra tekint vissza, hiszen a görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismerték és használták. A görögök anno a csalánt külsőleg csípésekre, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták. A csalánlevélből készített teát kúraszerűen tavasszal ajánlott 4 hétig fogyasztani, naponta 3 csészével lehetőleg éhgyomorra.


Csalánlevél tea készítése:

Csészénként 1 púpos evőkanálnyi teafüvet önts fel 2 dl forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrd le.


SPENÓT, AZ EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE

A spenót oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti az emésztést.

A spenót az egyik legértékesebb zöldségünk. Ez a zöldség rendkívül gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban valamint vitaminokban és ásványi anyagokban.

Ugyanakkor sok benne a a magnézium, kálium, kalcium és folsav. A növény oxálsav tartalma elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. Antioxidáns tartalma megvédi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást.


A szervezeted méregtelenítésével nemcsak az immunrendszered lesz erősebb, de a bőröd is ragyogni fog.


V. László Éva - bőrterapeuta, lézerterapeuta

481 views0 comments
bottom of page