top of page
Search
  • Writer's pictureÉva Vinczefi

Természetes fényvédők

Updated: Mar 22, 2023

A cikk megjelent a matusinka.ro inspirációs műhelyen.


A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú. A fényvédők használatával megvédhetjük a bőrt az öregedéstől illetve csökkenthetjük a pigmentfoltok (barna foltok) kialakulását is. Napjainkban egyre kedveltebbek a természetes eredetű fényvédőszerek, amelyek valódi barátai a bőrnek. Nemcsak megvédik a bőrt a nap káros hatásaitól, de pluszban még táplálják és hidratálják is azt.

A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú.
A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú.

SÁRGARÉPAMAG OLAJ

A sárgarépamag olaj természetes napfényvédő faktora kiemelkedően magas, SPF 38-40 felel meg. Nagy mennyiségben tartalmaz béta karotint, ami intenzíven fokozza, gyorsítja a barnulást, aranyszínű csillogást ad a bőrnek. A sárgarépamag olaj nagyon tömény, ezért érdemes más fényvédő olajokkal is hígítani.


MÁLNAMAG OLAJ

A málnamag értékes olaja egész napos védelmet kölcsönöz bőrünknek. Kiváló bőrhidratáló, bőrtápláló, mivel magas A – és E – vitamin tartalommal bír, és bőségesen tartalmaz omega – 3 és 6 – zsírsavakat is. Fényvédő hatás tekintetében SPF 30-40 értékű.


BÚZACSÍRA OLAJ

Kiváló fényvédő, amely száraz, és érett bőrűeknek kiváló választás. Magas E-vitamin tartalmánál fogva kiváló antioxidáns, segít megelőzni a sejtkárosodást. Fényvédő faktora is magas: SPF 30.


KÓKUSZOLAJ

Az extra szűz kókuszolaj kiváló hatással van a bőrre nyáron, szépen védi a bőrt a nap káros hatásaival szemben, ugyanakkor kellemes illatú bőrápoló. Viszonylag gyorsan beszívódik, ezért gyakrabban kell napozás közben újrakenni. Fényvédő faktora közepes: SPF 10.


KAKAÓVAJ

A kakaóvaj flavonoidokban és E-vitaminban rendkívül gazdag növényi zsiradék, amely az UV-sugarak ellen védelmet nyújt. Fényvédő faktora közepes: SPF 8.


MANDULAOLAJ

A kozmetikai ipar leggyakrabban ezt használja összetevőként a fényvédőszerekben. Remekül felszívódik. Faktorszáma nem túl magas SPF 6, de más olajokkal, például sárgarépamag olajjal keverve, remek fényvédőszert kapunk.


MAKADÁMDIÓ OLAJ

Kiváló bőrtápláló, bőrpuhító tulajdonságú, és lassítja a bőr öregedési folyamatait. Gyulladáscsökkentő, bőrvörösség mérséklő hatással is rendelkezik. SPF 6-ot tartalmaz, így véd a káros sugaraktól.


SHEAVAJ

A shea vaj természetesen tartalmaz fahéjsavat, amelynek köszönhetően megakadályozza az ultraviola sugárzás okozta bőrkárosodást. Egyes források szerint 6-os faktorszámnak felel meg, így bátran használhatod, ha csak rövidebb ideig tartózkodsz napon.


A természetes fényvédők ugyan védik a bőrt a UVA- és UVB-sugarak negatív káros hatásaitól, de mi magunk is oda kell figyeljünk a napvédelemre:


- Kerüljük a közvetlen napsugárzást, különösen 11 és 15 óra között.

- Bőrszínnek megfelelően használjuk a megfelelő faktorszámú fényvédőket.

- Használjunk megfelelő mennyiségű fényvédőt.

- Néhány óránként alkalmazzuk újra a fényvédőt, hogy fenntartsuk a bőr védelmét.

- Figyeljünk a bőrtípusunkra és arra, hogy a napfény milyen hatással van a bőrünkre. (Pl. Hiperpigmentált/barna foltos bőr esetén fokozottan kell figyelni a napvédelemre)

- Az étrended legyen karotinoidokban (piros, sárga, valamint narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben) gazdag, mert ezek belsőleg fogyasztva bizonyítottan védik a bőrt a nap káros hatásaitól.


Szép nyarat és szép bőrt kívánok!

Szeretettel,

V. László Éva - bőrterapeuta

476 views0 comments
bottom of page